любими герои

Начало | любими герои | Гениалната Матилда

Гениалната Матилда

Аз детето | 2014-09-16

Гениалната Матилда

Обичате ли да четете книги? Да? Не? Книгите са нещо чудесно, както много често сме ви казвали те са и полезни, и приятни. И ако понякога родителите често ви повтарят това, не им се сърдете. Те искат да пораснете образовани и умни възрастни хора и помнете, че с такива родители вие имате истински късмет, защото не всички са такива. Да вземем например родителите на Матилда. Тя има голямото нещастие да е родена в семейството на търговец, или иначе казано истински мошеник, който се занимава с коли. Това не е най-лошото, майка ѝ също не пада по-далеч. Смисълът в нейния живот е да гледа сериали и никога не се откъсва от телевизора, дори и на вечеря. За това семейство книгите са напълно излишна „глупост“, а децата са абсолютни тъпаци, с които трябва да се отнасяш колкото се може по-лошо, особено с Матилда. Те не могат да си представят как така са нейни родители и то защо... Просто защото Матилда обожава книгите и след като не е имало никой, който да ѝ ги чете, тя се научава да го прави сама още на 4 годинки, когато всички разбират, че тя е истински гений. Хората често си мислят, че тя е осиновена, защото как може от такова семейство да излезе такъв гений.

Повярвайте, малкото момиченце наистина е гений. Освен, че на няколко пъти се защитава от обидите на баща си като му скроява най-чудните номера, тя е прочела такова количество книги, за което и най-добрият читател би ѝ завиждал. Освен всичко друго, Матилда е и много сладка – има черна коса и започва училище на пет и половина. Разумна е и спокойна. Любимите ѝ предмети са литературата и математиката и тя наистина е много добра в тях.

Но това не е всичко, най-интересното в живота на Матилда започва, когато тръгва на училище. Там ѝ предстоят много нови открития за самата нея и за света. В училище тя се запознава и с много добрата учителка госпожица Хъни. Младата госпожица е наистина много добра и още от самото начало забелязва колко умно и уникално е малкото момиченце. След един неприятен разговор с родителите ѝ обаче разбира, че от тях помощ няма да получи. Затрудненията за Матилда не спират само с родителите ѝ. Директорката на училището, госпожица Трънчбъл, се оказва дори по-лоша от тях. Тя създава много проблеми, но няма да ви разказваме всичко, за да е интересно. ;-)
Само ще ви кажем, че след всичко госпожица Хъни осиновява Матилда и тя е наистина щастлива и най-накрая може да се отдаде спокойно на любимото си занимание – четенето.

Както Матилда, така и ние горещо ви препоръчваме да прочетете „Матилда“ – неповторимата книга на великия Роалд Дал. Макар и написана и издадена в Лондон още през 1988 година, тя е много интересна и вече толкова много години трогва малки и големи читатели!

Снимка: Freeimages.com



Коментари
7 коментара

Яна Костадинова, 11 г.,

Публикувано на 18.09.2014

Невероятна книга!Когато я прочетох за първи път бях възхитена от съдържанието!

valqtina , ,

Публикувано на 04.11.2014

yyyyyyyyyyy

али , 11 г.,

Публикувано на 14.01.2015

защо сте написали ууууууууууууу това е е вярно

shenaq dimitrova, 11 г.,

Публикувано на 20.01.2015

mnogo qka kniga

гергана минова, 10 г.,

Публикувано на 03.03.2015

честно да ви кажа аз чета много книги и ,,матилда`` е най-любимата ми от тях

мария николова, 8 г.,

Публикувано на 13.04.2015

филма е страxотен

Вяра , ,

Публикувано на 31.05.2016

Всички книги на Роалд Дал са много интересни и смешни. Матилда оглавява списъка! :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град