новини детски

Начало | новини детски | Галина Малина и „Борковите патила” откриха своята публика

Галина Малина и „Борковите патила” откриха своята публика

Аз детето | 2013-12-17

Галина Малина и „Борковите патила” откриха своята публика

На 14 декември 2013 г. по време на Зимния панаир на книгата бе представена книжката „Борковите патила” на издателство „Инфодар”. Специални гости на автора Галина Малина и нейните приятели бяха Поли Генова и вокална група „Бон-Бон” и децата от ОДЗ №160 „Здравец” в кв. Драгалевци, София. Със своето неподражаемо присъствие на сцената Поли Генова и нейните малки приятели от „Бон-Бон” създадоха изключително настроение на малкия Коледен празник, който отвори врати за дебютната детска книжка на Галина Малина. Децата от детска градина №160 изпълниха български народни танци и игри и изпяха „Боряно, Борянке” в унисон с атмосферата на „Борковите патила”.
С нескрито вълнение Галина Малина сподели пред своята първа публика как спонтанно й хрумва „вкусния” псевдоним, когато решава да опише своето незабравимо детство при баба и дядо в книжка с рими.

„Обичам красотата във всичките й форми, както и трудолюбивите, почтени хора. Книжката е вдъхновена от незабравимото ми детство при баба и дядо на село. Там имаше много храсти с малини, а често към името ми добавяха „малина”, защото има рима – така се роди и идеята за дебютната ми детска книжка.”, пояснява Галина Малина.

За своята работа върху книжката разказа и Ралица Мануилова – художникът, който вдъхна живот на героите на Галина Малина и създаде прелестните илюстрации на нейната книжка. Макар и от разстояние, между автора и илюстратора се получи естествен работен процес, който доведе до успешна реализация новия проект на издателство „Инфодар”. „Борковите патила” ни връща към позабравени ценности и приключения, към романтичната атмосфера на българското село, където ваканцията на децата се превръщаше в неспирно приключение и игри до забрава.

Борко и Галка са братче и сестриче, които живеят при баба и дядо на село. Всеки ден те откриват нови приятели и усвояват нови умения, учейки се от своите баба и дядо. Борко и Галка са палави до забрава, но и любознателни и бързо ще се превърнат в любими герои на всяко дете. Те откриват нови и нови приключения всеки ден, но се вслушват в съветите на по-възрастните и са техни първи помощници. В игрите, както и в белите, неизменно ще ги следват Шарко домошарко, рижавият котак, малката мишка, както и всички животинки от „огромното стопанство на голямо пространство” на техните баба и дядо, събрало всякакви живинки. Галка ще стане отмяна на своята баба, а Борко, макар и вече ученик, ще бъде винаги и завинаги дядов герой – момчето с най-силно чувство за отговорност.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град