За учители

Начало | За учители | Езикът на тялото е важен и за учителите!

Езикът на тялото е важен и за учителите!

Аз детето | 2018-04-18

Езикът на тялото е важен и за учителите!

Старата поговорка „Делата говорят повече от думите“ е съвсем вярна и може спокойно да бъде отнесена и до езика на тялото. В дадена ситуация дори и да не говорите, пак можете да бъдете разбрани, защото волно или неволно нашето тяло, очите, лицето и движенията ни показват емоциите и чувствата ни по всяко време. Това важи не само за адвокатите, журналистите и други подобни професии, но и за учителите. Всеки знае, че учителската професия е една от най-трудните, защото преподавателите трябва не само да бъдат информирани за всичко, но и да вдъхновяват, да бъдат лидери и да умеят да приковават вниманието на децата. Това обаче невинаги става само с думи. Дори и учениците ви да не са чували още за езика на тялото, е доказано, че всеки от нас може да познава и усеща интуитивно жестовете, които събеседникът (учителят) прави. Все пак всеки от нас още от малък знае какво означава усмивката, нали?

Точно затова за всеки учител е хубаво да обръща внимание на езика на тялото си, когато е в час. Това понякога не е толкова лесно, но благодарение на scienceofpeople.com обобщихме за вас 4 лесни техники, които да използвате, за да може да имате идеалния език на тялото, когато преподавате урока.

1. Показвайте ръцете си (не ги скривайте)

От множество научни изследвания е доказано, че ръцете ни са показател за доверие. Това означава, че когато другите хора не ги виждат те подсъзнателно усещат, че не бива да ни вярват. Затова всеки път, когато предавате урок дръжте ръцете си открити. Не ги поставяйте в джобовете си, зад гърба или под бюрото.

2. Езикът на тялото на победителите

Изследователи от университета в Британска Колумбия установили, че хората са по-склонни да слушат човек, който им говори с изпъната и уверена стойка. Така че колкото по-уверено изглежда тялото ви, толкова по-сигурни ще бъдат и вашите ученици и ще ви слушат по-внимателно.

3. Не забравяйте да се усмихвате

Ако това не е най-стимулиращото, най-мотивиращото и най-вълшебното оръжие, което човек притежава... Да, усмивката има магически свойства и хората с право са казали, че отваря врати. Това е най-естествената реакция на човешкия организъм към нещо, което му доставя удоволствие. Така че покажете на вашите ученици, че за вас е удоволствие да им преподавате и те несъмнено ще изпитат същото.

4. Колко точно е важна невербалната комуникация?

За да разбере това професор Стивън Сиси от „Харвард“ провел прост тест. Използвал една и съща презентация и едни и същи думи в две отделни свои лекции пред два различни курса. В един клас използвал типичния си език на тялото, а в другия се стараел да използва колкото се може по-малко движения, усмивки и да е с колкото е възможно по-равен тон на гласа. След това провел тест върху преподадения материал. Оказало се, че студентите при които имало повече невербална комуникация запомнили 4 пъти по-добре казаното от него. Това показва, че невербалната комуникация помага на учениците да помнят много по-лесно и прави уроците много по-приятни!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град