новини детски

Начало | новини детски | Европейска нощ на учените 2018 кани малки и големи любопитковци на невероятни забавления

Европейска нощ на учените 2018 кани малки и големи любопитковци на невероятни забавления

Аз детето | 2018-09-25

Европейска нощ на учените 2018 кани малки и големи любопитковци на невероятни забавления

Тазгодишната Европейска нощ на учените ще се състои на 28 септември. Как се изучава океан от Космоса и как се сглобява робот, как се става синоптик и как се открива динозавър са само част от тайните, които ще разкрие тя, информира БТА. В Музея по палеонтология и исторична геология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ деца от различни възрасти ще вървят по динозавърски стъпки. Учените ще им разкажат за вкаменелости и фосили. В една от залите на Ректората гостите ще научат за средиземноморската диета през античността и ще опитат храна, приготвена по исторически рецепти. Те ще могат да разберат повече и за лекарствата от късната античност.

Докторанти от Софийския университет ще пояснят кои са фините прахови частици. Ще покажат и как се правят прогнози за състоянието на морето. От централното фоайе на университета ще започне обиколка, която ще покаже институцията като живо културно наследство. Вечерта ще завърши с музикално-поетична вечер. Нощта на учените се превърна в събитие, на което учените в различните страни членки на ЕС представят своите постижения. Инициативата ще се състои в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Созопол.

Европейската нощ на учените е общоевропейско обществено събитие, посветено на популярната наука и забавното учене. Тя се провежда всяка година в края на септември. Тази година се включват 30 държави и над 300 града в Европа. Събитията в Нощта на учените демонстрират това, което изследователите правят за обществото по интерактивен и вълнуващ начин, насърчавайки интереса на младите хора към научните постижения и към бъдеща кариера в науката. Европейската нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска – Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, а в България тя ще бъде на 28 септември, а дейностите се осъществяват по два различни проекта по тази дейност.  По единия проект: „К-trio 3“ дейности в нощта на учените ще осъществяват: СУ „Климент Охридски“ и БАН, Тракийският университет в Стара Загора, Медицинският университет във Варна, Русенският университет, Археологическият музей в Созопол, Регионалният исторически музей в Харманли, в Бургас - Институтът по математика при БАН и Регионалният академичен център и в Хасково – Филиалът на Тракийския университет.  Повече за програмата на Европейската нощ на учените по проекта „К-trio 3“ можете да научите тук.

Другият проект по „Мария Склодовска – Кюри“ на програма Хоризонт 2020 е REFRESH - иновативен проект за Европейската нощ на учените за 2018 г. и за 2019 г.  REFRESH е абревиатура на Relate, Experience, Find, Research, Everywhere and Share (отношение, опит, откритие, навсякъде и споделяне), в който участват 21 основни и 34 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 населени места.  Освен в София научни събития ще има още и в национален парк Витоша, във Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Русе, Рожен, Пловдив, Плевен, община Долна Митрополия, Габрово, Благоевград и във влака между Септември-Добринище. Основни партньори в проекта на REFRESH са: Център за изследвания и анализи, Британски съвет – България , Форум Наука, Форум Демокрит, Център по молекулярна биология, Национален природонаучен музей – БАН, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Медицински университет - София, Технически университет – София, Технически университет – Габрово и други.

Сега вижте и част от програмата, която можете да посетите:

София

18:00 – 18:30 Официално откриване

Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2018“ и обявяване на победителите в конкурсите: REFRESH VIDEO, REFRESH VOICES, REFRESH GIRLS и REFRESH TOUCH.

18:30 – 22:00 Магия REFRESH: Щандове с експерименти, демонстрации и опити

В годината на „София – европейска столица на спорта 2018“, Академия „РОБОТИКА“ ще покаже на най-малките своите спортуващи роботи, които правят лицеви опори, плуват и се забавляват. Български географски портал „Географ БГ“ кани деца и родители на демонстрации с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели. Детски Научен Клас (ДНК) се включва с научно приключение с изригващи сапунени експлозии, облаци от течен азот, научни желета, инста желирани червеи и още куп изненади. Ентусиастите от Drone ARENA ще „полетят“ и обещават демонстрации, които ще бъдат интересни както за начинаещи, така и за напреднали дрон пилоти.

На щанда на Музейко, децата ще се докоснат до любими научни експерименти: мързеливия водолаз, експерименти с енерджистик, тайните на статичното електричество, Давид срещу Голиат: ховъркрафт и други балони, цветно мляко и как да го почистим. SoftUni Kids ще предложат на малчуганите да свирят на банани, да играят на игри с платката Micro:bit и чрез микроконтролера Digital SandBox да тестват скоростта на своята реакция. Осмокласниците от 73. СУ „Владислав Граматик“ ви предизвикват на математически главоблъсканици с триъгълника на Паскал и пирамидите на Сиерпински. Децата от студия „Млад художник“ ще запретнат ръкави, за да изработят интерактивни декоративни играчки от приложими материали и ще покажат как се прави спортна игра, мъфин медал и 3D молекула по 2D модел. Д-р Албена Даскалова от Института по електроника – БАН и стипендиант по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ ще направи демонстрации на хидрофобна повърхност, като ползва листа на лотос и цвят на роза, и ще покаже образци на 3Д принтирани импланти.

Проф. Тони Чехларова от Института по математика и информатика – БАН ще представи модели на математическо домино. Молекулните компютри могат да бъдат помощници на лекарите в екстремни условия, като епидемии или биотероризъм. Доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет и носител на наградата за наука „Питагор“ 2013 ще покаже ефекта на работа на молекулното устройство и приложението за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар. Сдружението на геоморфолозите ще разкажат за релефа на България и какви картни материали, инструменти, екипировка и устройства се ползват при теренни изследвания; каква е разликата между геоморфоложка и топографска карта и как се използва компас за ориентиране по карта.

Колекционерът на стара българска техника и създател на Sandacite.BG – сайтът за история на българската техника Антон Оруш ще ни запознае с експонати на български ски от 50-те години на миналия век и ще ни убеди в постиженията на българската научна мисъл. В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

18:30 – 19:00 Зоопаркът като поле за научни изследвания

Екологът Катерина Зарева-Симеонова ще разкаже за образователните, научни и природозащитни дейности на Зоологическа градина – София и за животинските видове, включени в тези проекти.

19:00 – 19:30 Слънчево затъмнение

Видео връзка с д-р Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, който ще представи феномена „слънчево затъмнение“, наблюденията на слънчеви затъмнения на българските научноизследователски експедиции и техните предстоящи наблюдателни задачи.

19:30 – 20:00 Бърза помощ от Космоса

Какви са предизвикателствата пред геонауките за извършване на наблюдения, анализи и прогнози на рискови природни процеси? Как резултатите помагат за намаляване на риска от природни бедствия и адаптиране към глобалните изменения? Кои са основните природни процеси, предизвикващи бедствия? Как членството на България в международната неправителствена организация „Група за наблюдения на Земята“ (Group on Earth Observations, GEO) допринася за оптималното използване на наблюденията на Земята? Разказва доц. д-р инж. Любка Пашова от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

20:00 – 20:30 Обучение по наблюдение на Земята от Космоса – източници, програми, проекти

Наблюденията на Земята от Космоса навлязоха в ежедневието – от прогнозата за времето, през определянето на местоположението с GPS в смартфоните и на транспортните средства, до контрола на субсидиите за земеделските стопани. Доц. д-р Лъчезар Филчев от Института за космически изследвания и технологии – БАН ще ни запознае със свободните източници на информация (курсове, програми, обучителни материали и софтуер) за крайния потребител както на български, така и на английски език и с дейността на „Коперник Академия“, чиято цел е да популяризира наблюдението на Земята.

20:30 – 21:00 Първият български самолет и авиоконструкторът Асен Йорданов Антон Оруш, колекционер на стара българска техника и създател на Sandacite.BG – сайтът за история на българската техника, ни превежда през вълнуващата история на първия български самолет „Експрес“ („Йорданов 1“) и неговия конструктор Асен Йорданов. Ще проследим грабващата история от сглобяването на аероплана през 1915 г., през емигрирането на Йорданов в САЩ, където създава фирмата Jordanoff Aviation Company, до приноса му в самолетите Boeing и признанието на космонавта Нийл Армстронг: „От него както аз, така и всички американски летци, сме се учили на авиация“.

Варна

27 септември (четвъртък) 2018

Институт по Океанология – БАН

14:00 – 17:00 Лаборатория REFRESH: Отворени врати

Изследователските лаборатории на Института по океанология отварят врати за посетители под мотото „БАН представя своите институти – морската наука в служба на обществото“. Гостите ще имат възможност да се срещнат с изтъкнати учени от БАН и да участват в научни дискусии.

Научноизследователски кораб „Академик“

14:00 – 16:00 REFRESH на борда на НИК „Академик“

Посещение на научноизследователския кораб „Академик“ за най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи морски изследователи и мореплаватели. Посещението се организира с предварително записване от 20.09.2018 г. до 26.09.2018 г. на телефон 052/370 484. Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до НИК „Академик“, всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тинейджър.

28 септември (петък) 2018

Природонаучен музей – Варна

10.00 – 16.00 Наука в града REFRESH: Отворени врати

Емблематичният за Варна Музей на природата на Черно море отваря врати за посетители под мотото „Експозиция на флората и фауната на Българското черноморското крайбрежие“. В шестте експозиционни зали на музея са изложени общо 1036 експоната, от които 72 минерала и скални образеца, 67 фосила, 38 хербаризирани растения, 573 безгръбначни животни и 186 гръбначни животни.

13.00 – 14.30 Научно кафене REFRESH: Организмите в своята естествена среда

Дискусия пред диорамите в ПНМ – Варна, които представят организмите в тяхната естествена среда по две специфични теми – горски свят и водоплаващи птици.

Център за подкрепа на личностното развитие – Народна астрономическа обсерватория и планетаруим „Николай Коперник“

17:00 – 18:00 Научно кафене REFRESH: Астрономия

Посетителите ще имат възможност да участват в научни дискусии и да се докоснат до 50-годишния опит на варненските астрономи.

17:00 – 18:00 Наука в града REFRESH: Отворени врати

НАОП „Н. Коперник“ – Варна отваря врати за посетители под мотото „50-годишен юбилей на НАОП „Николай Коперник“ – Варна и ще запознае посетителите със своята дейност.

Фестивален и конгресен център – Варна

17:00 – 21:30 Наука в града REFRESH: Институтът по океанология-БАН представя своята научна дейност

Програмата включва:

17:00 – 17:15 Наука в града REFRESH: Официално откриване

Церемония по откриване с участието на видни учени, изтъкнати общественици, представители на местната власт, творци от различни изкуства, директори и учители.

17:00 – 21:30 Магия REFRESH: Наука и демонстрации

Институтът по океанология – БАН представя щандове с практически експерименти и участие на публиката:

  • Магията да се докоснеш до единствената в България изследователска миниподводница РС-8В – Секция „Океански технологии“;
  • Невидимите биогени – пъстроцветна магия – Секция „Химия на морето“;
  • Седиментите на Черно море – ключ към неговата история – Секция „Морска геология и археология“;
  • Предизвикателства в изследванията на Българското черноморско крайбрежие – Секция „Динамика на бреговата зона“;
  • Морски свят – синьо вълшебство – Секция „Биология и екология на морето“, ИО–БАН;
  • Европейски кът: информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с eвропейско финансиране.

Щандове на асоциираните партньори на Института по океанология-БАН в Европейска нощ на учените 2018:

  • По случай Европейската година на културното наследство 2018, Етнографски музей – Варна към Регионалния исторически музей – Варна представя експозицията „Магията на цветовете в българския фолклор“, която включва непоказвани пред широката общественост до момента експонати с цветна орнаментика от керамика, текстил и дърво;
  • Фондация „Иноватор“ ни потапя в света на 3D принтирането. Обитателите на аквариум, съставен основно от 3D-принтирани елементи, ще намерят своите нови собственици от публиката. На живо ще се принтират и морски обитатели;
  • На щанда на НАОП „Николай Коперник“ гостите ще се запознаят с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото, както и ще се научат да работят с подвижна звездна карта;
  • На щанда на Института по рибни ресурси, Селскостопанска академия, Варна ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна, специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация, а учените ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология;
  • По случай Европейска година на културното наследство 2018, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна се включва в Европейска нощ на учените с тематичен щанд „Открий историята на Варна с Варненска дигитална библиотека“. Регионалната библиотека – най-старият културен институт на града, представя дейностите и научните издания, свързани с опазване на книжовното културно наследство, новите информационни технологии и услугите на библиотеката;
  • Забавни игри, в които деца и възрастни ще рисуват, оцветяват и умуват над главоблъсканици.

Русе

Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3

16:30 – 19:30 Магия REFRESH: Био игри – вдъхновение от природата Заедно с екипът на Био Игри ще разберем как работи катапулта и какъв е живота на някои чудати риби. Ще учим и ще си изработим играчка за спомен.

17:00 – 17:30 Официално откриване на Нощ на учените Русе 2018 г

17:30 – 18:00 Лаборатория REFRESH: Космическо шоу
Забавни научни експерименти на „Щура лаборатория“, които, уверяваме ви, ще грабнат вниманието на деца, младежи и възрастни.

19:00 – 22:00 Магия REFRESH: Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене
Химичните опити и експерименти на Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ ще ви убедят, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ (РБ – Русе)

17:30 – 19:30 Наука в града REFRESH: Дигитална археология Читалня, етаж 2 Екип от Катедра Телекомуникации на Русенски Университет „Ангел Кънчев“ ще запознае публиката с работния процес и особеностите при дигитализирането на археологически обекти, създаването на продукти с добавена и виртуална реалност и компютърни игри. След презентацията малки и големи ще имат възможност да се включат в демонстрации по 3D сканиране, 3D принтиране, работа с дронове и използване на професионални очила за виртуална реалност.

18:00 – 20: 00 Магия REFRESH: Интерактивното бъдеще – щанд Зала Галерия
Моментум дигитално студио ще представи новите технологии в света на презентационната техника и как функционират и могат да се използват за създаване на училища и музеи на бъдещето. Магия REFRESH: Разходка сред звездите Прожекция на „Щура лаборатория“ на тема „Космос и природа“, която създава усещане за пълно присъствие. Подходяща е за деца и подрастващи.

Регионален исторически музей – Русе (РИМ – Русе)

18:00 – 18:30 Наука в града REFRESH: Жените в обществото
Уредникът в Отдел „Етнография“ на РИМ – Русе Искра Тодорова представя изложбата „Жените в обществото“ чрез историите от интерактивен дисплей. Събитието ще се проведе в Музея на градското всекидневие.

18:00 – 19:00 Магия REFRESH: Изработване на глинени отливки на макети
Практическа работилница за деца и възрастни с реставратор от РИМ – Русе. Събитието ще се проведе в Зала за работа с деца, приземен етаж.

Пловдив

Медицински университет Пловдив

14:00 – 15:45 Магия REFRESH: Приключенска игра
Състезание между студентски отбори, свързано с експонати от Музея на медицината в МУ-Пловдив.

16:00 – 16:30 Наука в града REFRESH: Официално откриване на „Европейска нощ на учените–2018“ в МУ-Пловдив

16:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Нощ в музея Щанд с музейни експонати с медицинско предназначение и ценни медицински книги от колекцията на БИЦ и Музея на медицината в МУ-Пловдив.

16:30 – 18:30 REFRESH кафене: Реален или виртуален музей?
Дебат между отбори на студенти и преподаватели на тема „Реален или виртуален музей?“

18:30 – 20:30 Магия REFRESH: Кулинарен базар
Кулинарен базар с благотворителна цел в полза на Музея на медицината в МУ-Пловдив

18:30 – 21:00 Магия REFRESH: Микрофонът е Ваш
Музикални и танцови изпълнения на студенти и преподаватели. Университет по хранителни технологии

16:00 – 20:00 Наука в града REFRESH: Млад учен
Представяне на постери на научни разработки на млади учени и студенти от УХТ.

Бургас

ОУ „Иван Вазов“ – Бургас кв. Банево, ул. „Хаджи Димитър“ 8

13:30 – 14:00 Лаборатория REFRESH: Клуб „Млад учен“ при ОУ „Иван Вазов“
Атрактивни експерименти по биология и физика, представени от учениците от клуб „Млад учен“ към училище ОУ „Иван Вазов“ с ръководител Недялка Недялкова. Археологически музей Бургас

16:00 – 17:00 Магия REFRESH: Щура лаборатория
Забавна и оригинална наука с остроумковците от „Щура лаборатория“. В компанията на щурия професор, най-малките ще се потопят в невероятния свят на химията и физиката, където винаги има място за грандиозни открития.

16:00 – 19:00 Наука в града REFRESH: Щанд с пъзели и задачи на „Център по забавна математика“ Предизвикателства с приказни герои и вълшебства. Магьосници ще са децата, а математиката – магическата им пръчка. Малчуганите ще изследват начините, по които се съчетават цветовете в природния свят и ще научат как природата е развихрила въображението си, създавайки многообразие от видове. За финал ще се запознаят с някои зрителни измами в природата и ще се научат да правят оптични илюзии.

16:00 – 19:00 Наука в града REFRESH: Щанд „Полярни приключения“
На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, които са участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, забавни тестове и игри, както и ще можете да опитате лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти.

17:00 – 18:00 Магия REFRESH: Антарктида – студеният юг
Как изглежда уникалната флора и фауна на Ледения континент? Как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята? Фотографът Иглика Трифонова, участник в четири български експедиции до Антарктида, член на Българския антарктически институт и председател на Асоциацията на младите полярни изследователи, ще разкаже за магията на Антарктида. Събитието е подходящо за обща публика.

18:00 – 19:00 REFRESH кафене: Математически фолклор
Експериментаторите от „Център по забавна математика“ ще представят задачи от математическия фолклор, техните старовремски и актуални решения, ще направят съпоставка на задачите от България с тези от международния фолклор и ще разкрият връзката между математическия фолклор и бита на хората.

Пълната програма на „К-trio 3“ можете да научите тук. А пълната програма на проекта REFRESH можете да видите тук!



Коментари
1 коментар

Лилия Христова , ,

Публикувано на 26.09.2018

Тази статия смесва информацията от проекта K-TRIO 3 с програмата на проекта REFRESH за Европейска нощ на учените. Вижте проекта К-ТРИО 3 на: https://rn.fmi.uni-sofia.bg/

От редакцията: Здравейте, много благодарим за пояснението. Надяваме се, че сега вече се поправихме и е по-ясно, че става въпрос за два различни проекта. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град