спорт

Начало | спорт | Ето защо е много хубаво да дадете шанс на отборните спортове

Ето защо е много хубаво да дадете шанс на отборните спортове

Аз детето | 2019-02-20

Ето защо е много хубаво да дадете шанс на отборните спортове

Няма да ви казваме защо децата трябва да спортуват и как тази дейност е толкова важна, колкото ходенето на училище или храненето, защото с това вече без съмнение сте наясно. Днес ще ви разкажем колко важно е да тренирате някакъв отборен спорт. Сигурно сте забелязали, че често възрастните, които спортуват, обичат да ходят на фитнес или така наречения джогинг – да тичат на известно разстояние и за определено време. За децата обаче е по-хубаво и по-полезно да спортуват нещо със своите връстници тоест някакъв отборен спорт. Футбол, баскетбол, а защо не дори и хокей, карате или бадминтон. Важното е да ви е нужен повече от един играч. При това често дори не е необходимо да сте в някакъв специален професионален клуб ако не искате. Достатъчно е да си определите един ден с приятелите, когато да се съберете в парка или друго подходящо място и да ритате топка заедно, да я хвърляте в кош или да я прекарвате дори и през импровизирана мрежа. Особено сега, когато вече времето навън започва да става по-слънчево и хубаво нямате извинение, за да не го правите. Но пък има доста добри причини, за да го направите!

Ако сте притеснителни и срамежливи отборният спорт ще ви помогне

Има деца, които сякаш не се притесняват да говорят с когото и да е за каквото и да е! Други обаче имат известни колебания и предпочитат да не говорят ако не се налага. Трети пък са така притеснителни, че трудно се справят без родителите им (или баба и дядо) да са наоколо. Ако сте от първите – нямате проблеми, но ако сте от останалите... от опит ви казваме, че да си срамежлив често пречи, особено когато си възрастен. Естествено всички хора понякога са притеснителни, но ако си много срамежлив – това се превръща в проблем. И тук именно идва ролята на отборния спорт в детството. Запишете се или пък просто помолете децата, които виждате да ритат футбол да се включите. Отначало може и да е леко трудно, но повярвайте, само след няколко минути ще се отпуснете, ще видите колко е забавно всъщност, а и като нищо ще си намерите нови приятели. Отборните спортове ви помагат не само да бъдете здрави, но и да се научите да общувате по-лесно и да се забавлявате в компанията на повече хора. Те ви помагат да разберете, че останалите деца са като вас и няма нищо страшно в това да ги заговорите.

Ще научите повече отколкото си мислите

Децата, които спортуват нещо като волейбол или хокей по-лесно се научават да бъдат уверени, упорити и да работят в екип. Неща, които са полезни на всеки, който е на възраст над 8 години. Благодарение на който и да е отборен спорт ще развиете умения като постоянство, търпение, дисциплина, съсредоточеност и разбира се, тези безценни уроци за това как да работите заедно с другите хора в хармония. Това ще даде резултати веднага – още в училище. Ще видите!

Спортът ще ви даде шанс да бъдете смели

Поемането на риск и излизането извън зоната на комфорт често са необходими неща, които да правим в живота си. И отборният спорт е идеалният начин да разберете това. Той също ще ви помогне и да видите, че сте много повече отколкото си мислите и ще ви покаже на какво наистина сте способни. Няма по-добро чувство от това да видиш, че можеш да се справиш и можеш да го направиш, а най-лесно това чувство идва с помощта на съотборниците ти.

Нови социални умения

Участието ви в различни спортове ще ви помогне да изградите социални умения, които ще ви служат през целия живот. Ще се научите да общувате не само със своите връстници, но и с възрастни, например треньорите и съдиите. Ще придобиете лидерски умения, ще разберете как се гради екип и как се говори с хората – всичко това ще ви е от полза в училище, в бъдещата ви кариера и отношенията ви с другите.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град