зоокът

Начало | зоокът | Елоди – най-смелото лешоядче в света

Елоди – най-смелото лешоядче в света

Аз детето | 2016-10-07

Елоди – най-смелото лешоядче в света

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. С размах на крилете до 180 см и дължина на тялото 60-70 см, той е известен още под името малък лешояд. Стърчащите заострени пера по главата придават характерен облик на тази необикновена птица. В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия.

Египетският лешояд е световно застрашен вид, включен в Червения списък на IUCN в категория „Застрашен“. Световната популация на вида се оценява на 21 000–67 000 индивида с нестихваща тенденция към намаление. Строго защитен от Бернската и Бонската международна конвенция, както и от Конвенцията по международна търговия със защитени видове от дивата флора и фауна (CITES). В миналото египетският лешояд е бил повсеместно разпространен на територията на България и Гърция с многобройна численост. Днес Балканският полуостров приютява по-малко от 90 двойки. Видът е включен в Червената книга на България и е под опеката на Закона за биологичното разнообразие. Затова за никого няма да е чудно, че Българското дружество за защита на птиците полага много грижи лешоядите да бъдат запазени. Малко хора го подозират, но те в действителност са много важни за планетата ни. Затова от дружеството всекидневно полагат различни грижи за тях.

Египетският лешояд е типичен далечен мигрант. През септември младите и възрастните птици напускат гнездовите територии и поемат по дългия път към зимните си квартири в Африка. Мигрират на малки групи основно над сушата, избягвайки големите открити морски пространства. Прелитат над Турция и източното крайбрежие на Средиземно море, откъдето навлизат в Африка. По миграционния път образуват големи струпвания на места с изобилие на храна като сметища и площадки за подхранване. През пролетта египетските лешояди изминават над 4000 км по обратния път към дома. Миграцията продължава 30-40 дни. Това е критичен период особено за младите птици, поради тяхната неопитност и многобройните опасности, с които е осеян пътят им.

Дългият есенен миграционен път на египетските лешояди завършва в Африка. Там птиците прекарват неблагоприятните у нас зимни месеци и събират сили да поемат по обратния път рано напролет. Местата на тези струпвания са известни като „зимни квартири“ и една от най-популярните се намира в зона южно от пустинята Сахара, наречена Сахел. Тук египетският лешояд демонстрира удивителна доверчивост към хората и често се храни насред селата и градовете. Нощува на групи по скали и електрически стълбове.

От 2012 г. общо 27 египетски лешояда бяха маркирани със сателитни предаватели в рамките на проекта „Помощ за египетския лешояд“ (освен тях през 2016 г. бяха маркирани и 3 млади птици, отгледани на затворено). В момента само 7 птици са все още живи: Иляз (от деветте птици, маркирани през 2012 – една възрастна и 8 млади), Сание (от 10-те млади птици, маркирани през 2013), Аос, Борис и Джени (възрастни птици, маркирани през 2015) и Елоди (от четирите млади птици, маркирани през 2016, три от тях – отгледани на затворено). За съжаление това се случва много често, въпреки всичките усилия на хората от дружеството, много от птиците не оцеляват по различни причини: някои от тях не издържат полетите, а други попадат на бракониери или в електрически проводници. Въпреки това хората от Българското дружество за защита на птиците са много щастливи и горди да споделят с вас тази новина и да ви разкажат за Елоди – най-малкото и най-смело лешоядче в света.

През септември Регина, Лом и Елоди – трите лешоядчета, отгледани в плен и пуснати на свобода в Русенски Лом на 25-ти август, започват да мигрират на юг. Две от птиците – Регина и Лом започват да мигрират в началото на септември. Те следват доста сходен маршрут, но с няколко дни разлика, като минават през Турция и Кипър, но за съжаление намират гибелта си в Средиземно море. А повярвайте, Средиземно море е много трудно за прелитане, особено ако си съвсем неопитна птица. Така Елоди, която се движи с известно закъснение от останалите две птици остава съвсем сама – при първото си голямо мигриране. Никой не очаква Елоди да оцелее по този труден път, който мнозина дори от по-големите лешояди не са успявали да преминат. Елоди обаче е смела и доказва на всички, че не бива да съдим прибързано нищо и никого. На 4-ти октомври рано сутрин младото лешоядче започва своята най-трудна част от миграцията и навлиза над страшното Средиземно море. Всички в дружеството с трепет следят Елоди по сигналите от предавателя и сами разбирате каква е радостта им, когато след 12 часов полет лешоядчето успява да прелети впечатляващите 480 километра над морето самичко, за първи път, без да кацне нито веднъж и без драскотина по себе си. Това е вторият документиран случай на маркиран млад египетски лешояд, който успешно пресича Средиземно море при миграцията си от Балканите. Така че няма как Елоди да не заслужи титлата най-смелото лешоядче в света!

Желаем много късмет и попътен вятър на Елоди по време на скитането ѝ из Африка и я чакаме отново да се завърне при нас!

По информации от: bspb.org, снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град