Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Електронната поща – лесна и приятна за използване

Електронната поща – лесна и приятна за използване

Мирела Любенова | 2016-12-20

Електронната поща – лесна и приятна за използване

В днешния свят буквално залят с всякакви възможности за онлайн комуникация и интернет, навсякъде, където и да си, както и наличието на лаптопи, смартфони и таблети е нормално всеки, дори и най-малкото дете, да иска да е част от тази комуникация. Някои родители дори регистрират туитър и фейсбук акаунти на новородените си бебета. Други пък се опитват да държат децата си далеч от всичко това поне докато не станат на 15 години. Но за всеки е ясно, че в свят, когато повечето от времето си, и свободното и работното (учебното) прекарваме онлайн, няма как да се държим настрана от този тип комуникация, още повече, когато всичките ни приятели са там и се забавляват заедно, или пък когато дори учителката иска да ѝ пратим домашното си през интернет. Тук обаче идва въпроса какво да използвате. Сигурно сте забелязали, че във всички наши конкурси винаги ви казваме да изпратите произведенията си, било то рисунки, стихчета или нещо друго по имейла. Не правим това случайно, защото електронната поща си остава най-сигурната и най-лесната и това няма да се промени от нищо. За нея не са необходими инсталирането на специални приложения като за Вайбър например, нито пък крие толкова скрити опасности за деца, както Фейсбук.

Да си направиш поща е лесно! Просто трябва да се регистрираш в определен сайт, а всеки от вас вече знае как става това, нали така? Даже можете да си направите един имейл и при нас. Ние също имаме поща! Просто отивате на mail.az-deteto.bg, където ще видите бутон за регистрация. След това ще трябва да попълните няколко полета и готово. И това става с всеки сайт. Ако решите да си направите поща на друго място, като Gmail или ABV, пак е почти същото. Ще ви поискат име за пощенската кутия. Тук трябва да си измислите каквото вие прецените. Имайте предвид, че е добре да се пише и запомня лесно, така приятелчетата ви също ще могат да ви пращат имейли, добре е да не е нещо като „sladkoto_pile“, защото това сега може да ви се вижда готино, но само след няколко години ще ви се стори доста неподходящо. Естествено винаги можете да си направите нова поща, но ще е много по-лесно името просто да е, така да го кажем, по-нормално..

Много е важно каква парола ще си измислите за влизане в пощата и естествено да я запомните, а ако не сте уверени, да си я запишете на тайно място, която ще ви поискат при регистрацията. Обикновено е добре паролата да е не по-малко от шест знака и да съдържа както букви, така и цифри. И в никакъв случай не бива да е нещо от сорта на: asdf123, 123, 321 или пък името ви или това на пощата ви. Така ако някой случайно се опита да проникне в нея, ще успее и това няма да е никак добре за вас. Така че нека паролата е дума в комбинация с няколко цифри и дори главни букви. Така ще е достатъчно сложна и ще си я знаете само вие. Също така знайте, че при някои пощи има полета за пол, дата на раждане и дори адреса на който живеете. Такива неща не се попълват. Особено последното, ако сайтът ви казва, че е задължително, тогава поне не попълвайте пълния си адрес, а само населеното място и толкова. Ако сайтът продължава да настоява, че трябва, просто си изберете друг. Има толкова много.

След това сте готови и вече имате ваша лична електронна поща –имейл. Обикновено ще получите автоматично писмо от сайта, в което има полезна информация за това как се ползва този имейл. Добре е да я прочетете, особено ако това е първата ви електронна поща.

Тук трябва да кажем нещо важно. Знайте, че електронната поща (имейлът) е просто имейл. Когато някой ви каже например прати го на Abv пощата ми, това не означава нищо, освен ако човекът наистина има поща на Abv или пък има няколко и уточнява на коя точно (ако вие вече я знаете), но ако има на друг сайт, това вече не е Abv поща, а просто електронна поща. По същия начин, ако пращате някоя книга да речем, все едно да кажете ще го пратя на София куриерът, а знаете, че има много куриерски фирми, по които можете да пратите пратка.

Ние обаче горещо ви съветваме да си направите поща и докато не станете поне на 15 да използвате нея за комуникация. Тя е лесна и далеч по-безопасна. Сигурни сме, че ако попитате родителите си да си направите имейл те биха ви разрешили, но трудно ще ви разрешат да си направите фейсбук профил, защото колкото и интересно да е там, той е по-скоро за възрастни и съдържа неща, които децата не бива да виждат. Просто от някои неща там определено могат да ви останат доста неприятни спомени за дълго време.

Да се върнем на темата. След като имате вече поща изпращането на писма и файлове е много, много лесно и най-хубавото е, че можете да ги изпращате отвсякъде. С Вайбър например трябва да го правите само от своя телефон, но ако ви се наложи можете от всеки компютър и мобилно устройство да влезете в пощата си, само после не забравяйте и да излезете. След като влезете със сигурност на удобно място ще видите надпис „напиши писмо“ или „ново писмо“ е, натискате там, в първото поле въвеждате имейл адреса на човека на когото искате да пишете. Всички имейли съдържат името на пощата @ и сайта от който са. Например ако искате да пишете на нас в полето трябва да напишете info@az-deteto.com и това е всичко. След това ще видите тема за писмото, която трябва да е кратка, с няколко думи да напишете какво е писмото, по какъв въпрос. След това пишете и самото писмо и изпращате. Ако пък искате към него да изпратите снимка или друг файл, също е лесно. Някъде около полето за тема ще има и поле, като „прикачи файл“ или „добави файл“, натискате там, избирате файла, който се намира на вашия компютър, изчаквате малко да се прикачи и готово – изпращате писмото. Имейлът освен това има и такива екстри като например да изпратите едно и също писмо до няколко човека едновременно и да си записвате имейл адресите на хората, както си записвате телефонни номера и не е нужно да ги помните.

Най-хубавото е, че е много малко вероятно човекът на когото изпращате писмо да не го получи. На нас лично ни се е случвало да изпратим едно изречение съобщение във фейсбук и човекът на когото го изпращаме да не го получава макар при нас да пише, че го има. Това с имейла не се случва. Ако се случи човекът да не получи писмото ви, то се връща. Най-отгоре пише „undelivered mail returned to sender“, което значи, че писмото не може да бъде доставено, а дори пише и причината за това. Най-често тя е препълнена поща или несъществуваща такава.

Както виждате да се използвай имейл е страшно лесно и е позволено дори и за децата. Неслучайно и ние искаме да ни изпращате въпросите си и произведенията си по имейла. Получаването и изпращането на съобщения така е най-лесно и най-сигурно. Все пак неслучайно имейлът е създаден дори преди самия интернет и най-големите специалисти и програмисти го използват за сериозните си разговори с хората!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град