приказки от деца

Начало | приказки от деца | Една клечка и едно сбъднато желание

Една клечка и едно сбъднато желание

Михаела Танева | 2016-08-31

Една клечка и едно сбъднато желание

Момиченцето взело последната клечка. Но в този момент се появила красива възрастна дама.
– Може ли да ми дадеш една клечка, за да запаля буен огън в моята камина, а в замяна на това ще те приютя за тази нощ в моя дом. Как бих оставила едно момиченце без обувки в тази мразовита нощ!
Момиченцето нямало какво друго да направи. Дало последната си клечка и последвало жената към нейния дом. То ахнало щом видяло приказния дом на добрата жена.
– Каква хубава къща! – възхитило се момиченцето. Много бих искала и моят дом да е такъв, но за съжаление това не може да се случи.
Жената прекъснала детето:
– Заповядай, влизай! Сега не е време за тъжни мисли!

Щом влезли в къщата, детето видяло, че вътре е още по-красива, отколкото отвън. Трапезата била отрупана с чудни ястия – печено пиле, хубава зеленчукова салата и чудно ухаеща топла питка. Жената отишла до камината, запалила клечката на момиченцето и огънят пламнал буйно изведнъж. Тя поканила клетото дете да седне на трапезата, но момичето не хапнало и хапка от вкусните ястия, защото непрекъснато мислело за това, което видяло в пламъка на първите две клечки. Загледано в огъня на камината, то си пожелало дом, истинско семейство и... обувки. Жената видяла, че детето само гледа в огъня и го попитала загрижено:
– Дете мое, какво има? Защо не ядеш? Нима не си гладна?
– Гладна съм, разбира се, но не спирам да мисля за десетките деца на улицата като мен... Искам да направя така, че всички деца да имат дом и семейство! Да бъдат здрави и щастливи и никога да не страдат!
– Всички тези неща могат да се сбъднат, мило дете. Аз разбрах, че ти наистина си много добро дете със златно сърчице и заслужаваш всички твои желания да се сбъднат.
В този момент часовникът ударил 12 пъти – настъпила Новата година. А истинските желания в този час се сбъдват само ако са изречени от човек с добро сърце и благородна душа.

Последната клечка на малката кибритопродавачка се оказала безценна! Тя стоплила не само нея, но и всички деца по света!

Реших да променя края на „Малката кибритопродавачка“, защото не исках тя да умира. Промених приказката по този начин, защото искам всички деца по света да са щастливи, да имат дом, семейство и приятели.

Участва в конкурса на „Забавното четене“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град