интересно

Начало | интересно | Дж. К. Роулинг отговори на един основен въпрос за Хари Потър: вижте кой е той

Дж. К. Роулинг отговори на един основен въпрос за Хари Потър: вижте кой е той

Мирела Любенова | 2016-12-29

Дж. К. Роулинг отговори на един основен въпрос за Хари Потър: вижте кой е той

Веднъж станал фен на Хари Потър – винаги фен на Хари Потър! Това е максимата на почти всеки, който поне един път се е докоснал до света на магьосниците, совите, куидича, хилядите магически заклинания, приключения и един невероятен злодей. Разбира се освен приключенията във всеки един роман има и скрити или по-явни загадки, прикрити чрез обрати в историята, до които ти сам трябва да стигнеш, освен ако не прочетеш книгата докрай, за да разбереш сам. Има обаче един въпрос, който мъчи феновете от години. Още от излизането на втората част от поредицата „Хари Потър и Стаята на тайните“. Повечето от вас най-вероятно ще се сетят, че в романа се разказваше за един дневник, в който по някакъв наистина много магически начин, с една невероятно силна магия, Волдемор беше успял да скрие част от себе си. Тази част, която някога се е казвала Том Ридъл и е останала ученик в училището за вълшебство.

Но когато дневникът попада в ръцете на малката Джини, приятелка на Хари и сестра на Рон, стават доста неочаквани неща. Така накрая се стига дотам, че Хари трябва да се изправи срещу огромната змия Наджини, верен домашен любимец на Онзи-който-не-бива-да-се-назовава и да спаси не само Джини и себе си, но и целия свят! В следващите книги малко по малко разбрахме, че това в дневника на Том Ридъл всъщност е хоркрукс. Това е много специална и най-черна магия, която позволява на този осмелил се да я направи, да вкара част от душата си в определен предмет. Благодарение на хоркрукса, след като магьосникът умре, той може отново да се върне към живот. Направените хоркрукси обикновено биват добре защитени и скрити и унищожаването им е изключително трудно Лорд Волдемор съзнателно създава шест хоркрукса за да осигури „безсмъртието“ си, но не осъзнава, че неволно е направил седми при убийството на Лили Потър. Седмото парче, което се откъсва от душата му, превръща Хари Потър в жив хоркрукс.

От тогава до сега всички фенове по света се питат, след като Хари е жив хоркрукс и след като самият той успя да унищожи дневника със зъб от Наджини, как тогава, тя още в същата книга, когато го ухапа не го уби и не разруши и него? Да ви кажем честно, ние не се бяхме сещали за това, но има доста логика в този въпрос... Много хора разсъждаваха и мислеха, но така и не намериха отговор, който да ги удовлетвори до днес. Днес Дж. К. Роулинг вече има сайт, в който освен всичко друго, отговаря и на въпроси на почитателите си. Оказва се, че този така обсъждан и сложен за почитателите въпрос си има съвсем кратък и логичен отговор.

„Хоркруксът може да бъде унищожен само ако и самият предмет, в който се намира е развален и унищожен.“ Така излиза, че в случая Хари почти веднага беше излекуван от смелия феникс Фоукс. Ако не беше станало така и беше умрял от раната си, тогава и частицата душа в него също щеше да умре. Това е всичко! Хм... колко просто било...

Вие съгласни ли сте с това?



Коментари
4 коментара

Гери Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 04.01.2017

как се казва сайта в които дж.к.роулинг отговаря на въпросите ни

Петя , ,

Публикувано на 04.01.2017

Това е сайта: /www.jkrowling.com/

Гери , 8 г.,

Публикувано на 04.01.2017

благодаря

ghnb , ,

Публикувано на 01.02.2017

qko

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град