малък готвач

Начало | малък готвач | Донъти от праскови си направи и ако искаш всичките излапай ти!

Донъти от праскови си направи и ако искаш всичките излапай ти!

Аз детето | 2018-09-11

Донъти от праскови си направи и ако искаш всичките излапай ти!

Няма човек по света, който да не обича донътите (поничките). Те са толкова вкусни и толкова примамливи. Малки или големи, с шоколад, с ванилия или друг крем. С топинг или без, с шоколадови пръчици за украса или без нищо, топли или студени. Поничките са вкусни винаги, но с тях има един огромен проблем – не са особено здравословни и полезни и не можеш да ги хапваш когато си поискаш и колкото си поискаш. Или поне не можеше досега. Днес, в този прекрасен ден, открихме идеалната рецепта за идеалните донъти от праскови, които са не просто вкусни, но даже и полезни. Вярно, може би отначало няма да ви приличат на истинските понички от тесто, но пък обещаваме, че след първата хапка ще усетите колко невероятно вкусни са и никога повече няма да поискате понички от тесто. Сега остава да запретваме ръкави и да приготвим новата вкуснотия.

Първо обаче ето и необходимите продукти:

  • 1 голяма праскова
  • половин кофичка кисело мляко – може обикновено или овкусено
  • за украса можете да използвате всичко – счукани ядки, шарени шоколадови пръчици, кокосови стърготини, малко течен шоколад, топинг карамел (всичко си отива)

Ще ви трябват също:

  • купичка
  • нож
  • дъска за рязане
  • лъжица
  • тава
  • хартия за печене

Най-хубавото при тези донъти е, че нищо не се пече, меси или каквото и да е. Само ще ви трябва малко помощ за разрязването на прасковата, ако все още нямате достатъчно добри умения с ножа. Разбира се, за да получите форма на понички ще трябва да разрежете прасковата по малко по-особен начин, но пак е лесно. Първо обаче я измийте добре с вода. След което отрежете малко от долната и горната ѝ страна. После леко и внимателно пъхнете вътре лъжица и я раздвижете в кръг около костилката и след това започнете да бутате костилката надолу. Имайте предвид, че това понякога е съпроводено с пръски сок, така че движете внимателно, за да не пита после мама какво е това мокрото на тавана. Не се плашете – на думи звучи трудно, но всъщност е много бърза и лесна процедура. След като сте извадили костилката, обърнете прасковата върху дъската и я нарежете на кръгчета. Дебелината е по ваша преценка. Ето сега вече имате праскова с форма на поничка.

Сега остава и украсата! В купичка сипете кисело мляко и после просто топнете всяко кръгче праскова в нея. Ако пък решите можете да замените млякото и с бита сладкарска сметана. Така напоените праскови подредете в тава, покрита с хартия за печене и оставете около 30 минути в хладилника, за да стегнат.

След това извадете и просто украсете отгоре по ваше желание. С шарени шоколадови пръчици, счукани ядки, течен шоколад – всичко си върви идеално. После върнете за още 25-30 минути в хладилника.

Накрая извадете и се насладете! Вкусни плодови донъти, като никои други! И можете да хапвате от тях колкото си искате! ;-)

Рецептата е написана със съдействието на superhealthykids.com

С тези чудесни плодове можете да си приготвите също:
Лятна напитка с праскови и ягоди
Торта с праскови
Оригинален прасковен пай
„Плодов танц“ – десерт на бърза ръка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град