зоокът

Начало | зоокът | Домашните любимци също трябва да спортуват

Домашните любимци също трябва да спортуват

Аз детето | 2016-06-13

Домашните любимци също трябва да спортуват

Всеки, който има куче или пък коте ще ни разбере като кажем, че те всъщност много приличат на децата. Те са енергични, пълни с оптимизъм и винаги намират време за игри, виждат забавата и в най-простите неща и определено обожават лятото. Със сигурност много пъти сте ги виждали как се отдават на сладка дрямка под топлите лъчи на слънцето и това харесват не само кучетата и котките. Зайчетата, хамстерите и дори някои видове папагалчета също обичат Слънцето – все пак то е едно от нещата, които носят живота на нашата планета. Но тъй като домашните любимци не ходят на училище или на работа, е ясно, че те имат много свободно време, което да прекарват в излежаване. Всъщност домашните любимци нямат и хобита. С всичкото това свободно време, човек би си помислил, колко ли би било хубаво и аз да съм така и да имам достатъчно време за четене на книги, филми, игри и дори спорт. Знаете ли, че за домашните любимци е също толкова важно да спортуват и да се раздвижват, колкото е и за хората. Направо е задължително за всички!

За разлика от нас обаче, домашните любимци имат нужда от доста по-настоятелно побутване, за да се вдигнат от сладката дрямка и да спрат да мързелуват. Най-малкото няма да видите някое куче или коте във фитнеса да вдига гирички или да играе хокей, или да се учи на карате. Това би било много смешно, нали? Представете си – отивате на урока си по карате и виждате едно коте облечено в кимоно да се записва. Но малко се отклонихме от темата. Както казахме – въпреки че котките, кучетата и другите ни пухкави другари не могат да спортуват сами, това не означава, че не трябва. Напротив, когато имаме домашен любимец, ние поемаме не само отговорността той да е нахранен и да има прясна вода. Поемаме отговорността той да е здрав, а за това ще му помогнат редовните физически упражнения.

Точно както всяко човешко същество, така и животните, които не се движат достатъчно, могат да имат наднормено тегло, а и при нас и при тях, наднорменото тегло може да е много опасно. Така че ако имате домашен любимец, част от това да сте добър собственик е и да му помагате да получава достатъчно движение.

Докато за зайчетата и хамстерите е необходимо просто едно колело, а птичетата трябва да пускате да летят извън клетката от време на време и вие просто да им се радвате, то особено при котките и кучетата работата е по-сложна. Те са домашните любимци, които най-много се привързват към стопаните и не могат без тях. За техния спорт трябва вие да се погрижите. Трябва често да играете с котето си или да тичате с кучето в парка – това е полезно и за вас и за тях, а и доста забавно. Разбира се, като всички велики спортисти и вие трябва да започнете малко по малко. Отначало тичайте и играйте или пускайте вашия домашен любимец за не повече от 20 минути. Постепенно можете да направите игрите 30-минутни, а ако вашият любимец е от особено игривите можете да ги направите и по час и половина. Особено при котките не подценявайте енергичната игра на закрито, да вземете мишка или друга играчка, с която да обикаляте стаята и тя да ви гони е забавно и полезно!

Разбира се всяко животинче и всяка порода си има и своите особени черти и лимит на физическо натоварване, за което е добре да попитате ветеринар, но ето кои са основните неща, за които трябва да внимавате.

  • Уверете се, че домашният любимец е пил вода преди да играете с него и особено преди да изведете кучето за дълга разходка. Точно като вас и те се нуждаят от повече вода, когато се движат повече.
  • Ако домашният любимец е вече на години, не е малко животинче, не го претоварвайте толкова много.
  • Внимавайте с жегата! Най-доброто време, в което да играете с животинчето ви е рано сутрин или привечер. Запомнете, че повечето ни приятели имат козина или пък плътна перушина, която им държи доста топло. Така в разгара на деня, тренировката за тях може да се превърне в нещо много неприятно, защото ние можем и да се съблечем по къс ръкав и панталони, но те не могат да махнат козината си.

И най-важното: редовна и хубава храна, редовни игри и упражнения и много любов – това е тайната рецепта на щастливите домашни любимци, а това означава и щастливи стопани, щастието на животинчетата е заразно!

Вижте още:

Едно сладко черно коте е моят приятел



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град