любопитно

Начало | любопитно | Добре дошъл, февруари!

Добре дошъл, февруари!

Аз детето | 2017-02-01

Добре дошъл, февруари!

Досега не сме го правили за никой друг, но смятаме, че задължително трябва да почетем настъпването на месец февруари. Сега ако си мислите с какво е по-специален февруари, че трябва и да го почитаме, ще ви кажем, че за него има доста интересни факти, с които ще ви запознаем. Освен това всеки знае, че февруари е доста особен месец – първо има много по-малко дни в сравнение с другите месеци и второ дори един път са повече, а друг път още по-малко и не на последно място, той ни приближава повече към пролетта. Колкото и да харесваме зимата и снега, пролетта си е пролет – по-хубаво време, което означава и повече игри навън и приближаване на лятната ваканция и все такива хубави неща. Сега нека минем и към забавните факти!

  • Февруари идва от латинската дума „februum“, което означава нещо като прочистване. Исторически погледнато, в древен Рим някъде по това време от годината правили различни ритуали за пречистване от греховете.
  • Февруари е последният месец в римския календар. Той и януари са последните два месеца, добавени към календара, тъй като римляните смятали зимата за безмесечен период. Февруари е включен в римския календар през 153 г. пр. н. е.
  • В българските народни говори е разпространено названието Малък Сечко (в по-стар вариант: Малък Сечен), понеже февруари има само 28 дни, за разлика от Голям Сечко (януари), който винаги има 31 дни. Прабългарите наричали този месец Тутом.
  • Както казахме, февруари е специален месец. Той е най-краткият от всички месеци в календара, само 28 дни, а на всеки четири години се добавя още един ден, 29-ти (известно е и като високосна година). Преди това да бъде измислено, броят на дните от този месец бил различен всяка година, колко объркващо само!
  • Във Великобритания, преди много години, февруари е бил наричан и „Solmonath“, което означавало „кален месец“. Това е така, защото по това време там снегът започва да се топи и да вали дъжд и всичко навън става в кал.
  • Ако сте родени през февруари, то вашият скъпоценен камък е аметист. Аметистът е красив тъмнолилав камък, който според вярванията носи интелигентност, а също така е символ на искреността и свободата.
  • Когато годината е невисокосна, февруари започва в същия ден от седмицата, когато започват и месеците март и ноември.
  • Има вярване, че хората, които са родени на 29 февруари, притежават необикновени таланти или умения. Това обаче не е научно или логически доказано.
  • Хората, които са родени на 29 февруари обикновено празнуват рождените си дни на 1 март в обикновената, невисокосна година, когато февруари е от 28 дни. Има повече от 5 милиона души по целия свят, чиито рождени дни са именно на 29 февруари, а шансът да се роди някой на този ден е само 1 на 1461.
  • През февруари има няколко празника и ние като че ли май празнуваме всички накуп :-): Трифон зарезан, както и католическият Св. Валентин. Освен това същата дата, 14-ти февруари, в България е обявена и за ден на българския археолог!

Вижте още:
Девойчето и дванадесетте месеца
Кои са месеците?



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 01.02.2017

Много интересно, някои неща наистина не ги знаех... браво на страницата! Продължавайте в същия дух!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град