новини детски

Начало | новини детски | До края на януари 2019 учениците от първи до седми клас ще имат шкафчета, обещават от МОН

До края на януари 2019 учениците от първи до седми клас ще имат шкафчета, обещават от МОН

Аз детето | 2018-11-26

До края на януари 2019 учениците от първи до седми клас ще имат шкафчета, обещават от МОН

Всички ученици от първи до седми клас ще имат шкафчета тази учебна година. В повечето училища те ще бъдат поставени още до края на януари при спазване на изискванията за пожарна безопасност. Това обясни пред „Дневник“ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. В началото на учебната година бяха поставени около 120 хил. шкафчета в близо 600 училища като мярка срещу тежките ученически раници. После правителството отпусна още 6 млн. лева за закупуване на шкафчета във всички училища.

За децата от първи до четвърти клас шкафчетата най-често се поставят в класните стаи, а за останалите – в коридорите. Поставянето на шкафчета в коридорите трябва да отговаря на изискванията за пожарна безопасност. В края на лятото е проведена среща между експерти на просветното министерство и главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на която са обсъдени изискванията към шкафчетата – да не пречат на пътищата за евакуация и да не стесняват прекалено много коридорите на училищата. „По пътищата за евакуация могат да бъдат разположени само шкафчета, изработени от негорим материал, но същите не трябва да стесняват необходимата широчина на пътищата за евакуация.“, обясниха от Министерството на вътрешните работи (МВР) в отговор на въпроси на „Дневник“.

Зам.-министър Михайлова обясни, че са пратени писма директорите да работят с инспекторите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ по места, за да определят коефициента на негоримост на материала, от който са направени шкафчетата, както и местата, на които да се поставят те. Според нея е погрешно разбирането, че изискването за негорим материал означава метални шкафчета. „Инспекторите от „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършват ежегодни проверки по спазване правилата и нормите за пожарна безопасност във всички детски и учебни заведения“, обясняват от МВР.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град