забавна наука

Начало | забавна наука | Динозаври в реални размери могат да се видят в музея "Земята и хората"

Динозаври в реални размери могат да се видят в музея "Земята и хората"

Аз детето | 2011-01-07

Динозаври в реални размери могат да се видят в музея "Земята и хората"

В столичния музей „Земята и хората"  може да се види интересна изложба от макети на динозаври, които изглеждат като живи, защото са в реални размери и освен това се движат и издават звуци.
Експозицията е дело на Дмитрий Герман и палеонтолози от Университета в Симферопол, Украйна.

Изложбата на втория етаж на музея включва различни видове пластмасови динозаври в естествен размер и среда. Сред макетите е и този на най-свирепото чудовище от праисторическата ера —тиранозавъра, както и още 9 интересни животни с различни размери. Изчезналите преди повече от 65 млн. години гиганти дори могат да бъдат докоснати, а чрез специални бутони посетителите могат да чуят техния рев.
Освен това има масички за рисуване и редене на пъзели с образа на различни динозаври. Големите влечуги издават звуци, присъщи за прадедите им от Юрската епоха. Специални механизми ги карат да се движат. Въпреки големите обеми те се монтират и пренасят сравнително лесно заради малкото си тегло.

Дмитрий Герман каза, че основна трудност за гостуващата експозиция е било огромните макети да бъдат качени на втория етаж на музея. За целта той и екипът му са наели специален кран. Във вътрешността на фигурите са монтирани системи, благодарение на които те издават специфични звуци и заплашително въртят главите и крайниците си. Звуковият фон украинецът е взаимствал от филма „Джурасик парк".

Динозаврите можете да видите всеки ден от 10 до 18 часа, с изключение на неделя и понеделник. Входът е 4 лв. и 6 лв. за възрастни. Изложбата ще остане в музея „Земята и хората" до 15 май 2011 г. 



Коментари
6 коментара

Никол Черепова, 8 г.,

Публикувано на 07.01.2011

това е много яко аз го видях с моите очи на живо

Нина Гинчева, 9 г.,

Публикувано на 08.01.2011

Аз съм много добра и умна

Анастасия Костадинова, 9 г.,

Публикувано на 11.01.2011

Много ми харесва този музей аз ще ходя там и почти нямам търпение,защото аз много обичам да научавам нови неща за животните и природата.

zary alexandrova, 9 г.,

Публикувано на 15.01.2011

Аз съм ходила на изложби на котки в музея но не съм ходила все още на динозаври не съм.

Петя Павлова, 33 г.,

Публикувано на 25.02.2011

Подвеждате хората с тази грешна информация, че изложбата ще остане до май месец.Днес моята 7 годишна дъщеря остана крайно разочарована,защото ходи с баба си и там нямаше дори следа от динозаври

От редакцията: Тази информация ни изпратиха организаторите на изложбата. Съжаляваме, че не е съвсем точна.

Lенцислава Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 27.02.2011

страхотно е(H)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град