покани

Начало | покани | Деца ще изработват антични мозайки в РИМ-Кюстендил

Деца ще изработват антични мозайки в РИМ-Кюстендил

Аз детето | 2017-10-12

Деца ще изработват антични мозайки в РИМ-Кюстендил

Изработване на антични мозайки ще бъде темата на музейната работилница за деца в Регионалния исторически музей – Кюстендил. В народния календар месец октомври се свързва с края на земеделската година, когато се събира реколтата и се берат плодовете на положения през годината труд на полето. Църковният календар отбелязва Димитровден – 26 октомври, с който завършва целият земеделски цикъл и който дава началото на по-спокойните зимни дни и вечери пред домашното огнище.

Едно от съвременните имена на Кюстендил е свързано именно с плодородието. Нарича се „Овощната градина на България“ и именно тук през 1896 година се провежда първото овощарско изложение в България. Националните овощарски изложби стават един от символите на града и днес те се провеждат успешно под надслов „Празник на плодородието“. Плодородните полета, отрупани с разнообразни плодни дръвчета като ябълки, круши, череши, сливи, присъстват дори в изкуството. Те са обект на вдъхновение на много талантливи художници, сред които е и Владимир Димитров – Майстора, „възпял“ с четката си красотата на Кюстендилската земя наред с тази на местната българка. Традицията чрез изкуството да се изобразяват характерните особености на даден регион съществува от векове. Затова говорят разкритите при археологически разкопки находки – монети, подови мозайки, керамични и бронзови предмети и съдове, мраморни изображения и др.

Ето защо октомврийската Музейна работилница за деца на РИМ-Кюстендил се посвещава на плодородието в изкуството. Римските подови мозайки, открити в сгради от антична Пауталия, с разнообразието си от цветове и форми отразяват специфичните за града белези. В тях присъстват мотиви, свързани с лековитите минерални извори и плодородието.

Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България“ 55) на 12, 13 и 14 октомври 2017 г. от 14.00 до 18.00 ч., за да изработим сами своите „антични“ мозайки.

Входна такса: 2,00 лв.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град