интересно

Начало | интересно | Десет изключителни деца, които са променили света

Десет изключителни деца, които са променили света

Аз детето | 2018-06-29

Десет изключителни деца, които са променили света

Не е тайна за никого, че децата гледат всичко с любопитство и за тях светът е едно чудо. Те гледат на всичко с отворено съзнание. Като възрастни мислим, че сме научили много неща, за да направим света около себе си по-добро място. Но често децата и тийнейджърите, малки на възраст, но с големи мечти, се справят по-добре от нас. Ето само някои от тези удивителни млади хора.

Джак Андрака

Джак е роден през 1997 г. Расте като всяко обикновено дете до момента, в който близък приятел на семейството не умира от рак на панкреаса. Това кара Джак да започне да търси начин да идентифицира ранните етапи на рака. На 15-годишна възраст той изобретява нов тип сензор за откриване на наличието на ракови клетки, който се оказва по-евтин, много по-бърз и (x168) и по-точен (25-50%) от всички предишни. Тестът е бил отхвърлен от почти 200 лаборатории, преди да бъде одобрен от д-р Аирбан Майтра и Института „Джон Хопкинс“.

Ан Макосински

През 2013 г. 16-годишната канадска ученичка създава фенерче, което превръща топлината на тялото в светлина без никакви батерии или кинетична енергия. Ан била дълбоко развълнувана, когато научила, че нейна приятелка, живееща във Филипините няма светлина през нощта – единственото време, в което е свободна да си напише домашните. Ан изхарчва само 26 долара за прототипни материали, а целта ѝ е устройството да се предоставя безплатно на хората в развиващите се страни.

Алекс Дийнс

Роден през 1997 г., когато е на 12, Алекс създава iAid, навигационно устройство в помощ на слепите. Веднъж той помогнал на сляпа жена да пресече улицата и се замислил, не може ли да се измисли устройство, което да осигурява на хора като нея повече независимост. Алекс се учи да програмира и скоро създава iAid, ръчно навигационно устройство, което използва GPS и компас, за да открива всякакви препятствия и да указва правилната посока.

Малала Юсафзай

Малала Юсафзай, най-младият Нобелов лауреат в света, е родена през 1997 г. в Пакистан. Живее в малко градче, управлявано от талибаните, което забранява на момичетата да получат образование и да ходят на училище. На 11-годишна възраст тя започва да пише блог за местна станция на BBC, в който разказва за живота си и защитава правото на образование за момичетата.

Ане Франк

„Дневникът на Ане Франк“ днес е една от най-известните книги в света. Семейството ѝ се укривало от нацистките преследвания срещу евреите в продължение на две години, преди да бъдат открити, арестувани от Гестапо и изпратени в лагерите на смъртта. Ане умира на 16, само няколко месеца преди края на войната. Баща ѝ оцелява и публикува нейния дневник през 1952 г. Днес той е преведен на над 60 езика. Ане мечтаела, като порасне, да стане журналист, но така и не доживява, за да види славата на своя принос в литературата.

Елиф Билгин

На 16-годишна възраст, след 2 години изследвания и неуспешни опити, Елиф, ученичка от Турция разработва процес, който създава биопластмаса от банани. Това потенциално може да намали петролното замърсяване. Само Тайланд изхвърля 200 тона бананови обелки на ден, които могат да се използват, пише тя. След дълги експерименти тя успява да постигне това и да спечели наградата „Наука в действие“ на Google.

Боян Слат

16-годишният тийнейджър от Холандия бил шокиран от количеството пластмаса, което открива по време на гмуркане. Той избира да изследва замърсяването на океана като научен проект в училище. На 18-годишна възраст той представя система, която използва океански течения, за да събира пластмасата на едно място, което ще намали процеса по почистване на океана от хилядолетия до години. Боян е най-младият човек, получил най-високата награда на ООН за опазване на околната среда.

Луи Брайл

Вероятно сте чували за брайловата система за четене и писане за незрящите. Тя е създадена от Луи Брайл, 15-годишен френски изобретател. Когато Луи е на 3, губи зрението си след травма на окото. Въпреки слепотата си, той се справя блестящо с образованието и получава престижна стипендия, за да се присъедини към Кралския институт за слепи младежи. Там той започва да работи върху система, която би помогнала на слепите хора да пишат и четат бързо и я представя пред света, когато е само на 15.

Ийстън Лашапел

14-годишният младеж създава първата си роботизирана ръка с помощта на ЛЕГО и рибарска корда. Той не спира дотам, а с помощта на 3D принтиране и предимно самостоятелно придобити познания по роботика съумява да превърне своя прототип в достъпно и приложимо устройство. Днес, на 17-годишна възраст той се занимава с роботика към институт на НАСА.

Фило Фарнсуърт

14-годишното фермерско момче се отличавало с блестящи познания по химия и физика. Когато искал да се консултира с учителя си за една своя идея, Фило трябвало да начертае на дъската диаграма, която учителят му да копира, за да я разгледа у дома. Ученикът бил насърчен да продължи да работи върху идеята си. 7 години по-късно, през 1927 г. Фило Фарнсуърт разработва и патентова първата в света изцяло електронна телевизия.



Коментари
1 коментар

Теодора Чакърова , 12г. г.,

Публикувано на 14.12.2022

Извинете, но пак ще ви поправя. Ане умира на 15, а не на 16 ( умряла е няколко месеца преди шеснайстия й рожден ден ).

От редакцията: Благодарим ти за поправката, сега вече го знаем, всеки греши, така че ти благодарим. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град