Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Дали сърцето ви има форма на сърце?

Дали сърцето ви има форма на сърце?

Аз детето | 2018-01-10

Дали сърцето ви има форма на сърце?

Ха сега, познайте по какво може да разберете, че наближава 14-ти февруари, денят на Свети Валентин? Всички тези шоколадови бонбони и мечета със сърца, възглавнички със сърца, картички със сърца или просто плюшени сърца, които по едно време сякаш ни превземат са добра следа. Не мислите ли и вие така? Говорейки за сърца, дали сърцето, което бие в гърдите ви изглежда по същия начин като онзи червен балон или като картичката валентинка, която някое момче или момиче в училище е сложило на чина ви?

Оказва се, че не! Макар и двете неща да наричаме сърце, всъщност това, което отговаря за изпомпване на кръвта в тялото ни е толкова по-различно. Някои хора смятат, че сърцето, което сме свикнали да рисуваме е по-скоро кравешко, но и за това е доказано, че не е точно така. Тогава много хора започнали да вярват, че рисуваме така сърцето, като вдъхновение от древните философи, които смятали, че човешкото сърце не просто изпомпва кръвта, но и е отговорно за всяка една емоция, която имаме. Точно затова те решили да го изобразяват по този начин, за да бъде по-привлекателно като самите ни емоции.

Други смятат, че традиционната форма на сърцето може да идва от формата на семето на растението Silphium. Широко използвано в Северна Африка като подправка преди хиляди години, това растение вече е изчезнало. Историците смятат, че то играе важна роля в икономиката на древния Египет и затова било сравнявано с един от най-важните органи в човешкото тяло. Какъвто и да е източникът на съвременната форма на сърцето, днес тази форма е синоним на любов и силна емоция. Това е уместно, като се има предвид колко важно е сърцето за човешкото тяло.

Сърцето ви всъщност е мускул с размера на юмрука ви. Намира се само малко вляво от средата на гърдите и постоянно се свива, за да помпа кръв в тялото ви. В действителност то много повече прилича на две странни помпи слети в една. В дясната страна има кръв, която бива изпомпвана към белите дробове, за да се обогати с така необходимия кислород, а в лявата вече богатата на кислород кръв се пренася навсякъде из тялото.

Сърцето ви е съставено от четири камери: две на върха (наречени атриуми) и две на дъното (наречени вентрикули). Те са разделени от гъста стена от мускули наречена преграда. Атриума и вентрикулите работят заедно. Атриумът се запълва с кръв, която се връща от тялото или дробовете, докато вентрикулите изтласкват кръвта в белите дробове или в останалата част на тялото. Специални клапани в сърцето се отварят, за да позволят преминаването на кръвта и след това бързо се затварят, за да задържат тази, която все още не е пълна с кислород. Тези клапани поддържат кръвта ви в постоянно движение. За целта тя преминава през кръвоносни съдове, наречени артерии и вени. Тези кръвоносни съдове, заедно със сърцето и белите дробове, образуват кръвоносната система на тялото ви. Вашата кръвоносна система транспортира кръв, пълна с кислород и други важни хранителни вещества, до всички части на тялото, които се нуждаят от тях.

Ако сте любопитни, прочетете и още няколко интересни неща по въпроса:
За какво служи кръвоносната система?
Пет неща за сърцето, които със сигурност не знаете
В нашето тяло има цяла фабрика за здраве



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град