За родители

Начало | За родители | Дадоха старт на програмата за детегледачи на работещи родители

Дадоха старт на програмата за детегледачи на работещи родители

Аз детето | 2017-09-29

Дадоха старт на програмата за детегледачи на работещи родители

Роднини, приятели или напълно непознати, които са безработни и регистрирани в бюрата по труда, ще могат да кандидатстват за детегледачи по новата програма „Родителите в заетост“ на социалното министерство. От днес започва приемът на заявления както за кандидатите за детегледачи, така и за родителите на деца от 0 до 5 години, които желаят да се върнат на работа или да започнат работа.

Периодът на заетостта ще бъде 18 месеца, а ресурсът по програмата ще осигури детегледачи за близо 2000 семейства. Новата програма на социалното министерство е насочена към жените в майчинство, които искат да се върнат на работа, но не могат да запишат детето си на ясла или детска градина, както и към безработни родители на деца до 5 години, които желаят да си потърсят работа, но няма кой да се грижи за детето им.

Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните желаещи да работят като детегледачи, които ще трябва да бъдат одобрени и от родителите. Срокът за прием на заявления е до 31 октомври или до изчерпване на финансовия ресурс. От Агенцията по заетостта очакват, че с планираните средства ще се осигури подкрепа за 1500 родители за отглеждане на децата им. Заявления ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17 часа.

Детегледачите няма да бъдат обучавани и ще имат шестмесечен изпитателен срок от сключването на трудовия договор. Родителите сами ще избират сред кандидатите за детегледачи неограничен брой пъти, докато намерят подходящия човек.

Детегледачите ще получават минималната работна заплата, която през тази година е 460 лева, а за догодина е планирано увеличаването й на 510 лева. Те ще могат да работят до 18 месеца, а за безработните майки, които наемат бавачки, първите четири месеца ще бъдат срок за намиране на работа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град