сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да превърнем стария пъзел в рамка за снимки

Да превърнем стария пъзел в рамка за снимки

Аз детето | 2017-07-20

Да превърнем стария пъзел в рамка за снимки

Пъзелите са интересно забавление. Те са известни навсякъде по света и любими и на деца и на възрастни. Има ги с всякакви картинки – пейзажи, хора, анимационни герои, животни и с всякакви размери. От такива за малки бебета само с три части, до такива за истински професионалисти с 1000. На всички е ясно как се играе на пъзел, но знаете ли как се прави? Плочките на пъзела обикновено са направени от пресован картон, върху който е залепена гланцирана хартия с отпечатано изображение, от пластмаса и по-рядко (за малки комплекти) пъзелът е направен от дърво. Парченцата имат обикновено за основа правоъгълник с изпъкнали или вдлъбнати „езичета“ с различни форма и големина. Те са стеснени при страната на правоъгълника, така че да осигуряват по-здрав захват помежду си. Тези стеснения понякога нарочно липсват, поради което пъзелът по-лесно се размества при невнимателни движения на играещия. Съществуват и други форми на парченцата от пъзела.

Парченцата се получават, като цялата в началото картина бъде нарязана чрез метална матрица със същите размери. Най-често картината е с правоъгълна форма, което означава, че в комплекта се съдържат парченца с по една гладка страна по границите на картината и четири ъглови парченца с по две гладки страни, за четирите ѝ ъгъла. Всеки от вас има поне един пъзел вкъщи, нали? Но ако ви е омръзнал или сте играли толкова с него, че сте изгубили някои от частите и той вече не става, не бързайте да го отписвате. Не правете същото и със скучната рамка за снимка, която имате. Сега ще ви покажем как можете да разкрасите и превърнете в нещо полезно и двете.

Какво ще ви трябва:
части от пъзел
темперни бои
четка
скучна рамка за снимка
стар вестник
чаша с вода

Прави се много лесно:
Постелете на удобна маса стар вестник. Върху него изстискайте малко количество от всеки цвят темперна боя. След това на другата част от вестника наредете частите от пъзел. След това топнете четката във вода и в темперната боя, която ви харесва. Внимателно оцветете така всички части, както намерите за добре. Ние например оцветихме всяка част с един цвят, оставихме ги да изсъхнат малко и им направихме сладки малки бели точки. След като оцветите частите ги оставете да изсъхнат малко.

След това намажете цялата рамка с лепило и внимателно залепете оцветените части от пъзел. Отново както на вас ви харесва. Оставете рамката за една нощ да изсъхне и е готова. Сложете любимата си снимка в нея и нека да украсява стаята ви или я подарете на приятел.

Направете си още:
Красива зигзагообразна рамка за весели спомени
Рамка, украсена с моделин



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град