За родители

Начало | За родители | Да предпазим детето в YouTube, без да му го забраняваме

Да предпазим детето в YouTube, без да му го забраняваме

Аз детето | 2018-03-13

Да предпазим детето в YouTube, без да му го забраняваме

Няма родител, който да не знае, че забраната е най-голямото изкушение. Не пипай там, не прави това, не гледай онова – в момента в който изречем тези думи хлапето веднага иска да направи точно това, което сме му забранили, независимо, че преди този момент дори и не се е сещало за въпросното нещо. И докато да му обясним, че не трябва да пипа котлона на печката или пък да скача по леглото е лесно, то да му забраним да влиза в интернет или определени сайтове е почти невъзможно. Според проучване на safetynetkids.org.uk с всяка изминала година възрастта в която децата се докосват за първи път до богатия свят на световната мрежа все повече намалява. Все по-отрано те се запознават с различни сайтове, в които могат да четат приказки, да играят игри и да се забавляват. Докато има такива сайтове, които са специално създадени за тях, то има такива, които са абсолютно забранени и могат лесно да бъдат блокирани. Много родители обаче се изправят пред трудната задача какво да правят със сайт, в който може да има както полезно и приятно съдържание за деца, така и неща, които не са за млади очи. Такъв сайт е и YouTube! Няма да ви казваме нищо повече за него, защото няма човек, който да не го познава и да не прекарва време в него – възрастен или дете!

Тук идва въпросът как можем да предпазим децата от неподходящите видеа или дори коментари, като същевременно с това не им забраняваме да влизат в сайта, защото е ясно, че второто няма да даде особен ефект. В действителност има много лесен начин! Има няколко безплатни приложения, които работят както на компютър, така и на смартфон. Използват се лесно и просто трябва да ги инсталирате. След това с тяхна помощ ще можете да ограничите видеата в чийто описания, заглавия или ключови думи има определени изрази, които според вас не са подходящи. В повечето от тези приложения има готов списък с най-основните думи, които вие можете да допълните сами!

Освен това можете да защитите и цялото приложение с парола така че детето да не може да промени настройките, а дори можете и да го скриете така че то изобщо да не знае, че сте инсталирали подобно нещо. Освен това с тяхна помощ можете да скриете и лентата за търсене ако се налага, както и всички или само някои коментари, отново като се въведат определени думи.

Всъщност подобни приложения има наистина много, но тези които ние ви препоръчваме и които за нас се използват най-лесно се наричат Magic Actions for YouTube и Distraction Free YouTube! Така че опитайте ги и предложете на децата си едно безопасно сърфиране в интернет!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град