За учители

Начало | За учители | Да научим детето да чете с Лего: 5 интересни идеи

Да научим детето да чете с Лего: 5 интересни идеи

Аз детето | 2017-11-17

Да научим детето да чете с Лего: 5 интересни идеи

Всеки учител (и родител) от опит знае, че най-лесно децата учат докато се забавляват. Естествено някои уроци и предмети не предлагат чак толкова забавление и трябва да бъдат по-сериозни, но винаги може да се вмъкне нещо интересно особено за предучилищните групи и учениците в първи клас. Едно от основните умения, които трябва да бъдат придобити тогава е разпознаването на буквите и четенето. Понякога за учениците това се оказва истинско предизвикателство, защото изведнъж от безкрайните игри те трябва да започнат да учат доста по-сериозно. Поради това предизвикателството се прехвърля и на учителя. Но кой е казал, че дори ученето на буквите не може да става чрез игра. Предлагаме ви няколко отлични идеи за това как можете да използвате играчката Лего при ученето на буквите, както в детската градина, така и в училище или у дома.

Постройте огромни букви

Всеки знае, че конструкторът е направен с цел от него да се строят неща. Така че между роботите, стените и всички останали проекти, можете да кажете на детето да построи и няколко огромни букви от азбуката по картинка. Това ще му се стори наистина забавно, особено ако е в клас. Никой не би очаквал да има Лего в клас. Убедени сме, че учениците толкова ще се ентусиазират, че ще направят не няколко букви, ами цялата азбука.

„Рисуване“ на букви

Друг интересен начин е да дадете на децата задача да „нарисуват“ буквите с цветните блокчета. Това също е забавно и доста интересно. Можете просто да напишете буквата на дъската или пък да направите на всяко образец на азбуката. При втория случай всяка буква трябва да е достатъчно широка и голяма, че вътре в нея да могат да се поставят цветни блокчета. И в двата варианта, детето трябва да оформи буквата от тях.

Главни и малки букви

Всеки учител знае, че в един момент детето трябва да се научи, че всяка буква си има своя голям и малък вариант, който се използва по определени правила. Легото ще помогне и тук. За всяка буква от азбуката вземете две еднакви и с един и същи цвят блокчета. На едното с черен маркер напишете главната буква, а на другото – малката. След това в кошница или купа поставете всички букви и ги разбъркайте. Целта е детето да намери двете еднакви и да ги съедини. Това си е една чудесна и полезна игра, която то ще играе с удоволствие.

Поредността на азбуката

За нас, които вече знаем поредността на азбуката е елементарно и дори естествено нещо, но често за малките ученици е наистина трудна за научаване. По-лесно обаче отново може да стане чрез игра. За целта трябва пак да имате кубчета лего, на които с черен маркер да са изписани всички букви. След това детето трябва да сглоби „шарена змия“, но да внимава за поредността на буквите в нея. Първо, може да направи това, като гледа в поредността на азбуката в читанката или пък написана от вас. По-късно, когато детето вече познава азбуката нека прави това, без да наднича за подсказки. Когато детето се премести от изучаване на печатни букви до ръкописни такива, използвайте детайлите на Лего, за да запомни всички „опашки“ на буквите. За такива букви като „б“, „ф“, „д“ и други, използвайте блокчета в съответствие с дължината на „опашката“. За нас това може да звучи безинтересно, но предвид факта, че децата обичат играчките и да сглобяват неща ще е точно като весела игра.

Първата буква от думата

След като децата знаят поредността на азбуката и как изглеждат буквите е време за думи. За целта разпечатайте малки картинки с животни, растения, храна и други и ги залепете на кубчета от Лего. Отново върху другите напишете с черен маркер буквите. Тук целта на играта е детето да сглоби всяка картинка със съответстващата първа буква от думата.

Сега имате чудесни примери за това как можете да използвате любимата на много деца играчка за уроци по четене в детски градини, училища или за домашно училище. Така със сигурност ще направите уроците интересни и вълнуващи.

Вижте още:
Лего състезание за конструиране – забава за всички
Лего – играчката-откритие на всички времена
Да преборим математиката с... лего



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град