новини детски

Начало | новини детски | Без традиционния парад, но над София ще прелитат самолети за Деня на храбростта – Гергьовден

Без традиционния парад, но над София ще прелитат самолети за Деня на храбростта – Гергьовден

Аз детето | 2021-05-05

Без традиционния парад, но над София ще прелитат самолети за Деня на храбростта – Гергьовден

Самолети и вертолети на ВВС на България ще прелетят над София за тържественото честване на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщиха от Министерство на отбраната. На 6 май самолети и вертолети ще прелитат на ниска височина над площад „Св. Александър Невски“ в интервала от 9.55 до 10.45 часа. Генералната репетиция за Гергьовден беше на 5 май 2021 г. и машините можеха да бъдат забелязани над София от 9.55 ч. до 10.45 ч. и резервен времеви прозорец от 13.40 ч. до 14.30 ч. същия ден, предупредиха от Военното министерство.

Честването на 6 май – Деня на храбростта, е съобразено с епидемичните мерки срещу COVID-19 и по традиция ще бъде пред Паметника на Незнайния воин. Генералната репетиция на представителните части на Българската армия, които ще участват във водосвета на бойните знамена и знамената-светини в празничния ден се проведе от 9.30 ч. на 5 май 2021 г. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Празничен концерт в София ще изнесат представителният ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейският представителен духов оркестър на Гергьовден и празника на Българската армия. сутринта на 6 май ще има водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София, както и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната.

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, от 19.00 ч. в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. Концертът се организира с подкрепата на Столична община. Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще зарадва своята публика с нова, разнообразна програма. В концерта ще участват Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Емили Валенти, Сунай Чалъков, Вили Станева с детска вокална група „Смехоранчета“, Съни, квартет „Армейска песен“, фолклорна формация „Ладена“, Таня Дупаринова, Стоян Бончев, Веселин Вачев, танцова формация „Алгара“, клуб по спортни танци „Импулс“, „Майсторите на танца“ и др. Водещи ще бъдат Галя Димитрова и Явор Вълканов. Заради противоепидемичните мерки той ще се състои на новопостроената открита сцена на алеята на бележитите българи до езерото „Ариана“ в Борисовата градина. От 21.00 ч. ще има заря над София.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град