интересно

Начало | интересно | Аз съм нинджа! Истински нинджа!

Аз съм нинджа! Истински нинджа!

Аз детето | 2017-09-20

Аз съм нинджа! Истински нинджа!

Докато спите една нощ, сладките ви сънища внезапно се прекъсват от нежелан посетител. Зад вас се появява тайнствен маскиран човек, облечен в черно. Вие естествено се плашите, ставате набързо и започвате да бягате от него. Бягате в хола, дори и навън, но той винаги е зад вас, движейки се бързо без звук. Толкова е бърз, че можете само за секунди да зърнете преследвача си преди да изчезне. За тези секунди успявате да видите, че има дълъг меч на гърба си. Не знаете кой е той, но знаете, че не трябва да позволявате да ви хване. Завивате зад ъгъла и се оказвате в задънена улица. Това ли е краят? Сега вече няма къде да избягате! Чувате шумове навсякъде, а блестящи парчета метал летят с бясна скорост около вас. Най-накрая призовавате цялата си смелост и се обръщате, за да видите човек целия маскиран в черно, който сега е извадил меча си. Вдигайки го, той скача във въздуха и намества крака си за карате ритник.... Тогава изведнъж отново се озовавате в леглото си... Ох! Това е било просто сън, всичко е наред!

Сега, когато сте будни, знаете кой е нападателят ви: нинджа! Всички знаци са налице: черно облекло, меч, хвърляне на звезди и бойни изкуства – определено е нинджа! Май трябва да спрете да гледате подобни филми преди лягане... Въпреки че ги обичате, кой не ги харесва. Нинджите са популярни герои днес. Децата се обличат като нинджи, а тях ги има в почти всеки филм и в много книги. Думата нинджа дори идва в контекста на костенурки мутанти и често я има в марките на кухненски миксери и мотоциклети. Но дали нинджите са истински?

Ако сте фен на тези воини то ще бъдете доволни да разберете, че са напълно реални. Въпреки че нинджите от филмите нямат много общо с истинските те все пак съществуват. Дотук с добрите новини обаче. За жалост, историците до този момент не са успели да съберат достатъчно достоверна информация, която да ни покаже как точно изглеждат истинските нинджи и какво точно правят. Този факт до голяма степен се дължи на това, че те са били шпиони и са били принудени да водят много таен живот. Повечето учени смятат, че нинджите са специално обучени тайни агенти, които са живели по време на феодалната епоха на Япония. Макар че предшествениците им по всяка вероятност се появяват още през 12-и век, нинджите се свързват предимно с бурните времена на периода от XV до XVII век.

Със сигурност обаче се знае, че най-добрите нинджи са обучавани в Япония в отдалечени и слабо населени райони пълни с хълмове, гъсти гори и дълбоки пещери. Това било задължително, тъй като воините не бивало да бъдат разпознавани от никого и трябвало да се подготвят да се движат тихо и безшумно в каквато и да е среда. Там те били обучавани и на бойни изкуства. Сега сигурно веднага ще си помислите за каратето, но не е така. Всъщност истинските нинджи владеели бойна техника наречена нинджицу, която се концентрирала върху специализиран набор от умения включително събиране на разузнавателна информация чрез шпионаж и заблуда на врага само и единствено чрез думи. В действителност през тези векове на нинджите рядко било нужно да се бият. Единствената им задача била да шпионират тихо и безшумно и да докладват каквото са научили.

Думата нинджа идва от китайски език и колкото и да е чудно не е съществувала до 20-ти век. Във феодалната Япония нинджите са били известни като „шиноби“, което означава човек с постоянство и сдържаност. И за разлика от самураите, които също са били ценени войни през този период, шинобите в по-голямата си част били доста неуважавани. Някои учени виждат самураи и шиноби като противоположности. Самураите били почетни воини, които се биели открито, докато нинджите често използвали нечестиви методи. Тези учени смятат, че шиноби до голяма степен били селяни, които са се борили срещу самураите военачалници, за да запазят своята независимост. Други учени обаче смятат, че шиноби са истински самураи, които са били победени в един или друг момент. Те се обучавали да се превърнат в шиноби и след това да действат като наемници.

Независимо от техния произход, ясно е, че нинджите са действали като тайни шпиони и професионални воини, обучени в тактически действия и партизанска война. Макар че не е ясно дали те някога са използвали звезди като оръжия е сигурно, че са разчитали на огромен спектър от специализирано оборудване и оръжия, включително експлозиви, огън, отровни газове, мечове, ножове, лъкове, въжета, стълби и куки. Ами тези маски и всички черни облекла? Те са модерно творение. Шинобите са носили обикновени дрехи, които им помагали да се слеят с тълпата, защото черният костюм със сигурност не би им помогнал за това.

Шиноби изчезват след обединението на Япония през 17 век. През следващото столетие тайната на традицията на шиноби става популярна във въображението на японците. Легенди и митове започват да се разправят от уста на уста за тези воини, включително и като фантастични приказки за специални способности, като невидимост и ходене по вода. Нашата модерна версия на нинджа се основава предимно на тези стари легенди и митове, а не на истинските, исторически нинджи!

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град