забавна наука

Начало | забавна наука | Астрономи откриха близначка на Уран

Астрономи откриха близначка на Уран

Аз детето | 2014-10-20

Астрономи откриха близначка на Уран

Астрономи откриха екзопланета, която е като сестра близначка на Уран, съобщи „Сайънс дейли“. До откриването й Уран и Нептун бяха смятани за единствените "ледени гиганти" в Млечния път. Повечето планети са или скалисти и солидни като Земята, или съставени изцяло от газ като Сатурн и Юпитер. Уран има по малко и от едното, и от другото - газообразен външен слой и ядро от скали и лед.

Новооткритата екзопланета е на разстояние около 25 000 светлинни години от Земята, така че астрономите не могат да я изследват отблизо. Всъщност те я наблюдавали с помощта на технология, известна като гравитационна микролеща.

Изследването е извършено от международен екип под ръководството на Радек Полески от университета на Охайо. Уран и Нептун са съставени предимно от водород и хелий, но и двете планети съдържат големи количества метан, на който се дължи синкавият им цвят. Като се има предвид, че новооткритата планета е много отдалечена, учените не могат да кажат нищо категорично за състава й. Разстоянието между нея и звездата й обаче навежда на мисълта, че става въпрос за аналог на Уран. Орбитата й също напомня тази на Уран.

Новооткритата планета води турбулентен живот. Тя орбитира около звезда в бинарна система. Другата звезда обаче е достатъчно близо, за да смущава орбитата й.

"Откритието може да допринесе за разкриване на загадката около произхода на т. нар. ледени гиганти в Слънчевата система. Никой не знае със сигурност защо Уран и Нептун се намират в покрайнините на Слънчевата система при положение, че моделите ни навеждат на мисълта, че би трябвало да са се формирали по-близо до Слънцето. Една от хипотезите е, че са се формирали по-близо, но са били изтласкани от Юпитер и Сатурн и са се отдалечили. Може би съществуването на тази подобна на Уран планета е свързано с намеса на втората звезда. Може би е нужно някакъв вид изтласкване, за да се създадат планети, подобни на Уран и Нептун", заяви проф. Андрю Гулд от университета.

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град