Инициативи

Начало | Инициативи | Арт ателиета и изпълнения на детски формации подкрепят кампания за недоносените деца

Арт ателиета и изпълнения на детски формации подкрепят кампания за недоносените деца

Аз детето | 2014-05-15

Арт ателиета и изпълнения на детски формации подкрепят кампания за недоносените деца

Поход, арт ателиета и изпълнения на детски формации – това са само част от интересните неща, които ще се случат на 17 май (събота) в Борисовата градина, като част от кампанията  „Най-големи герои са най-малките” в подкрепа на недоносените деца, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“.  Тя беше открита днес със специлна пресконференция  в Специализирана болница за активно лечение по детски болести - София. Официален старт на кампанията дадоха  олимпийският шампион Румяна Нейкова и известният водещ Ники Кънчев.

Целта на кампанията е да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда недоносено. Все още темата не се дискутира в българското обществото и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. На пресконференцията присъстваха и водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца, а именно липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата от високотехнологична апаратура и медикаменти, рехабилитацията след излизане от болницата. Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени.
 На събитието Румяна  Нейкова и Ники Кънчев представиха  видеоклиповете на кампанията  с тяхно участие. Те подчертаха, че инициативата няма за цел  да набира средства, а да предизвика  съпричастност, защото всеки един  може да подкрепи битката за  живот на недоносените деца  по своите възможности.

Олимпийският шампион Румяна Нейкова, лице на кампанията „Най-големи герои са най-малките” сподели „Аз също съм родител и наистина, гледайки отстрани, лесно е да печелиш златни медали, но по-трудно е да си родител. За съжаление, училище за родители няма, а проблемите идват без да ги очакв аме. Все още децата нищо не разбират, но живота на родителите им се променя на 180 градуса.”
„Не бива да подценяваме тези 1000 грама. Те се борят! Те оцеляват! Това че имаме толкова много медийни партньори, показва, че обществото ни е узряло за подкрепа и съпричастност към най-малките”, изтъкна Ники Кънчев, журналист, водещ и лице на кампанията.
„Когато си родилка, имаш хиляди въпроси, какво остава, ако имаш недоносено дете?” повдигна въпросът и модератора на събитието, актрисата Силвия Лулчева.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град