любими герои

Начало | любими герои | Анн от фермата Грийн Гейбълс ще ни даде урок по мечтане

Анн от фермата Грийн Гейбълс ще ни даде урок по мечтане

Аз детето | 2014-03-11

Анн от фермата Грийн Гейбълс ще ни даде урок по мечтане

Мечтите и въображението несъмнено вървят заедно, защото, за да имаш една хубава мечта, трябва да имаш и голямо въображение. То пък е от изключителна важност за всеки, особено за децата. Защото, ако човек няма въображение и мечти, животът ще е много скучен, не мислите ли?
Анн определено мисли така. Знаете ли коя е Анн? Тази Анн от фермата Грийн Гейбълс, тази Анн, която е останала в сърцата на хиляди деца по света и дори когато те порастат и имат свои деца, често-често се сещат за нея.

Анн е една от вечните героини, създадена от Луси Монтгомъри още в далечната 1908 година. Но какво толкова специално има в тази Анн, за да е такава вечна любимка. Много просто – тя е най-забележителното момиченце с най-богатото въображение. И като всички невероятни момичета, така и историята на Анн започва с едно недоразумение. Матю и Марила Кътбърт са застаряващи брат и сестра, които са собственици на кокетна малка ферма на остров Едуард. В един, както ще се окаже, прекрасен ден за Анн, те решават, че трябва да си осиновят способен младеж, който да им помага във фермата. Желанието им се сбъдва, но само наполовина. Поради объркване вместо момче, те получават Анн Шърли. Мършаво, луничаво момиче с огненочервена коса, огромно въображение и както би добавила самата тя – с две „н“ в името. Марила никак не е съгласна с новото си момиченце и веднага иска да я върне, но Анн е толкова мила, прекрасна и искрена, че веднага намира път до сърцето на Матю, който увещава Марила да я задържат.

Така започва историята на Анн – история изпълнена с вълнения, бели, фантазия и много, много веселба.
Пълна и с много трудности, които Анн трябва да пребори, като строгият нрав на Марила, непрекъснатите критики, суетността си и с подигравателното отношение на съученици и съседи. Спасение от тези несгоди малката мечтателка намира в най-малките детайли – в залеза, в нацъфтялата вишна и в сърдечното си приятелство с Дайана Бари. Чрез комичните ситуации, в които изпада, момичето успява да си извлече поука и да натрупа своя запас от грешки, които да не повтаря никога повече. Естествено, Анн има своите недостатъци, но те биват напълно компенсирани от добротата й, нейната отзивчивост и чистосърдечност. В хода на книгата, докато се бори с уроците в училище и се стреми към Кралската академия, момичето неусетно израства, превръщайки се в умна, амбициозна и решителна млада госпожица. Успехите й носят неизменна радост на Матю, а Марила – винаги строга и сдържана в чувствата си – постепенно осъзнава каква радост й е донесло едно объркване.

„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ е книга, която може и да не ви хареса отначало. Защото е изпълнена с неспирните описания на Анн Шърли на всеки един детайл от света. Но тези детайли, ако се заслушаме в думите на момичето и проявим въображение, ще ни отворят вратите към чудния свят на радостта, приятелството и любовта. Защото напоследък сме ограничили простора за въображението си, а само чрез него сме способни да преминем с усмивка през лъкатушещите пътечки на живота, вперили взор в синевата и нарамили под мишница най-съкровените си мечти. Мечти, от които понякога си струва да се откажеш без да съжаляваш. Също като Анн!



Коментари
3 коментара

Диди , ,

Публикувано на 11.03.2014

О, всички книги от колекцията за Анн са страхотни! :) Това червенокосо упорито момиче не се страхува да поеме по пътя на живота! :) Жалко, че две от книгите ги няма на български. :(

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ................................., ///// г.,

Публикувано на 12.03.2014

nnnnnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee sssssssssssssaaaaaaaaammmmmmmmmmmm q gledalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

11RADI , ,

Публикувано на 12.03.2014

не е вярно има ги на български провери в книжарница ПРИЯТЕЛИ

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град