зоокът

Начало | зоокът | Аквариумните растения – защо са толкова необходими?

Аквариумните растения – защо са толкова необходими?

Аз детето | 2015-07-07

Аквариумните растения – защо са толкова необходими?

Ако сте решили да си вземете аквариум с шарени и красиви рибки или вече имате такъв, то навярно ви е известно, че заедно със сладките ви рибки трябва да имате и аквариумни растения. И не си мислете, че това е просто за украса, така че на вас да ви е приятно. Рибките са като всеки домашен любимец и макар да не могат да мъркат, да махат с опашка или да ги галим и те имат нужда от грижи и се радват, когато ги получат по най-добрия и подходящ начин. Ролята на аквариумните растения се състои в това, че те участват в обмена на вещества в аквариума. Най-важният от тях е газообменът, който е жизненонеобходим и за рибките, и за самите растения. Поглъщането на окисления газ и едновременно с това отделяне на кислород е нещо, на което са способни растенията и никакви помпи за въздух не могат да ги заменят. Също така една от главните роли на растенията в аквариума е поглъщането на вещества от органичен и неорганичен произход, които се появяват във водата в резултат на умиращите растения, остатъците от храна и като цяло живота на рибите.

Когато зелените аквариумни растения усвояват веществата, разтворени във вода, необходими за развитието и растежа им, едновременно с това те извършват и биологично пречистване на водата, заедно с бактериите. Благодарение на този естествен начин, водата се очиства от вредните за рибите вещества. И нито едно устройство за филтриране не е в състояние да замени растенията и полезните бактерии в това отношение.

Не по-малко значима е и естетическата роля на растенията в аквариума. Те са в състояние да засилят дори красотата на рибите, както за стопанина им, така и за самите риби. Някои от тях имат доста потаен начин на живот и обичат да използват растенията, за да се скрият. В допълнение, аквариумните растения могат да скрият женските, които искат да избягват устойчивото ухажване. Водните растения са също скривалище за рибите, които трябва да се скрият от по-агресивните си съквартиранти. Но най-вече от подслон се нуждаят младите риби, живеещи с възрастни. Аквариумните растения се използват от много риби и като „гнездо“ за хайвера им. Изхвърлени там, яйцата могат да бъдат скрити от опасността от другите риби и малките да се родят спокойно. Някои риби дори наистина използват растенията, за да си строят гнезда и да се грижат за бъдещото си потомство.

Запомнете обаче, че не всички растения стават за всеки аквариум и риби. Подборът им трябва да е много внимателен и съобразен с всичко останало. Освен това самите растения също изискват определени условия за живот. В някои случаи дори е необходимо да попитате в зоомагазина дали растения от различни видове ще се разбират помежду си. Трябва също да отбележим, че много акваристи често погрешно смятат всички водни растения за водорасли. В действителност, в аквариума могат да растат само няколко вида растения, наречени водорасли. Тъй като повечето цъфтеж на водораслите може да предизвика замърсяване на аквариума и на самите растения, тяхното присъствие в аквариума не е желателно.

Аквариумните растения обикновено принадлежат към семейството на цъфтящите, но сред тях има и папрати и мъхове. Всички тези растения се събират в отделни биологични групи:

  • Вкореняващи се в в дънния слой;
  • Плаващи във водата;
  • Плаващи на повърхността на водата.


От гледна точка на техните биологични характеристики основната разлика между растенията е методът на производство на хранителни вещества според структурата на листата и кореновата система. За начинаещи акваристи се препоръчват типичните подводни видове, които и в природата растат през цялата година потопени. От аквариума на начинаещия любител трябва да се изключат тези видове растения, които изискват много голяма чистота и прекалено мека вода, като например кабомбата. За начинаещия акварист не са подходящи растения, които в природата не растат постоянно под вода.

Снимка: freeimages.com

Вижте още:
Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи
Златната рибка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град