България

Начало | България | 5 уникални средновековни кули и укрепления в България

5 уникални средновековни кули и укрепления в България

Аз детето | 2020-08-03

5 уникални средновековни кули и укрепления в България

Средновековни величествени замъци, укрепителни стени, пирамиди – в света определено има хиляди интересни сгради, които ни показват как са живели хората преди нас и макар че ние имаме хиляди технологии, никой не може да отрече, че в по-старите времена хората са знаели как да строят. Вярно, че в миналото подобни сгради са изглеждали още по-величествени, но представете си как трябва да са направени, че дори и досега да има останали части от тях. Преживели обсади, природни явления... И ако си мислите, че замъци и интересни кули има само в Англия, а укрепителната стена е само Великата китайска стена – грешите. Предвид богатата ни история, България също има с какво да се похвали! А пък след като научите кои са най-интересните съоръжения от миналото, защо не заминете на кратка семейна екскурзия, за да ги разгледате и на живо!

Крепост Букелон – Маточина

Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. Самата крепост е с формата на кръст, като по-късата му част е ориентирана към изток, а по-дългата – на Запад. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици. Кулата се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било. Кулата и крепостните стени са били изградени от ломени камъни и тухли, споени с бял хоросан. Крепостта има три големи етажа, като последният етаж е служил като параклис. Бойниците са разположени от всички страни, а до тях се е стигало посредством дървени стълби.

Тешовската кула – Тешово

Кулата е разположена в центъра на селото. Има квадратен план със страна 7,50м и височина 13,50 м. Изградена е върху скален терен от ломени, полуобработени камъни. Спойката е от бял хоросан. На южната, източната и западната фасада има бойници, а в насипа са намерени тухли от отоплителни съоръжения. Кулата е снабдявана с вода, която се е качвала до последния етаж. Има тръби и за отходни води, по-широки от останалите. От средата на XIX в. кулата започва постепенно да се руши, като камъните са използвани за строежа на църквата „Свети Димитър“ и съседните къщи, а през 1970 г. и за сградата на селската фурна. Кулата е обявена за паметник на културата.

Кулата на Мешчиите – Враца

Кулата е с жилищно-отбранителен характер и се състои от приземен етаж и три етажа за обитаване. Отначало входът бил на западната страна – на повече от 2 м. височина. Впоследствие е зазидан, а новият вход е отворен от източната страна на нивото на терена. На всеки етаж има полихромно измазана камина. Третият етаж е пригоден за отбрана – има специални помещения в ъглите и в средата на стените. Три от тях излизат еркерно навън, носени от конзоли, между които има отвори за изливане на горещи течности върху противника. Кулата е построена през XVII в.

Пиркова кула – Кюстендил

Средновековната отбранителна кула в град Кюстендил, позната под името „Пиркова“, се намира в централната част на града до римските терми. Названието „Пиргова“ произхожда от гръцката дума – „пиргос“, което означава кула. Пиркова кула е свидетелство за архитектурната и строителна техника на укрепителната система на средновековния Велбъжд. Кулата има приземие и 3 етажа, от които третият се разделя в едната си половина на два полуетажа. Приземието е служело за склад. На първия етаж са разположени засводен вход от север, каменно огнище за отопление на южната стена и две бойници. Вторият етаж е организиран за продължително обитаване с огнище, ниша, 3 вертикални и 2 кръгли бойници, и галерия с ниша за хигиенни нужди.

Тикла кула – Бряновщица

Тикла кула се намира в местността Бряновщица близо до Пловдив в полите на Родопите. Има асфалтов път до нея през село Брестовица. За кулата се смята, че е била граничен отбранителен пост на т.нар. Тъмръшка република – просъществувала от 1879 до 1886 година.

По информация от https://opoznai.bg/



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град