любопитно

Начало | любопитно | 5-тонен шоколад, 23 250-килограмова пица... В света на най-гигантските храни!

5-тонен шоколад, 23 250-килограмова пица... В света на най-гигантските храни!

Аз детето | 2019-06-22

5-тонен шоколад, 23 250-килограмова пица... В света на най-гигантските храни!

Какво бихте направили ако ей сега някой ви докара шоколад, който тежи 5 тона. Може би ще си помислите, че сънувате или че сте попаднали в някаква алтернативна вселена. Някои хора (измежду които и част от екипа ни) ще избягат с писъци. Признаха си го! Макар че другата част от нас пък се чудят защо, това ще си е просто огромен шоколад. Въпреки всичко по-голямата част от света най-вероятно ще седят замръзнали без да могат да помръднат и дори да мислят за известно време. Предполагаме, че същото би било и с огромна пица... Ако сега си мислите, че просто днес нещо сме се размечтали преди обяда – грешите. Такива храни съществуват, може да са приготвени само веднъж и след това изядени на специални събития, което не е стреснало хората толкова много, защото са го очаквали. Но фактът, че някога са съществували си остава. Затова сега е време да помечтаем за реки от шоколад, планини от пица и смело да „захапем“ тази част от света в която са най-огромните храни приготвяни някога.

Така и така започнахме с шоколада, нека си продължим с него. Най-големият шоколад с ядки е направен в Перу и дори е записан в книгата на рекордите на Гинес. Няма да повярвате, но той е с размери 21 квадратни метра и е с дебелина 5 сантиметра. Последното може и да не ви звучи толкова много, но я премерете колко дебел е последният шоколад, който ядохте. Едно малко нищо в сравнение с този, който е приготвен от 2 тона какао, 680 килограма захар, 20 килограма орехи, 1 500 литра мляко... Звучи така сякаш би могъл да изхрани малка държава за 3 месеца. Сега можете ли да си представите, че това чудо е било приготвено само за 8 часа. Да, вярно, трябвали са 25 сладкари, но пък си е впечатляващо. След това тази огромна сладост е била раздадена на фестивал на шоколада. Колко подходящо.

Говорейки за най-огромния шоколад обаче задължително трябва да споменем и великобританското 5-тонно чудо. Това е най-тежкият шоколад правен някога. Размерите му са 4 на 4 метра и дебелината му е 35 сантиметра. Само ако можехме да го докопаме... Но да продължим. Родителите ви обичат ли кафе? Повечето възрастни не могат без кафе, затова някоя сутрин им съобщете този факт, непременно ще го харесат, макар че няма да могат да го опитат. Най-голямото кафе са пили в Лас Вегас през 2010 година. Майсторите са екипът на GourmetGiftBaskets.com. Чашата е с размери 2,44 на 2,44 м. и може да побере 32 160 чаши или 7 609 литра от горчивата напитка. Същият екип само месец по-рано приготвил и най-голямото айскафе в света, като и двете постижения са вписани в книгата за рекордите на Гинес. Рекордите за тази горчива напитка обаче не свършват тук. В книгата е записано и най-голямото капучино. То е приготвено в Прага от осем чешки и чужди майстори. В огромната чаша те са забъркали 2 117 литра капучино като са използвали 300 литра еспресо и 1 700 литра мляко. И ако искате и вие да опитате да го приготвите, отделете си 3 часа – точно толкова време е било необходимо на осемте ентусиасти. Но пък е приятно да победиш предишните рекордьори – двама италианци.

Накрая и последния ни вкусен рекорд. Макар че не е сладко ви го запазихме за десерт, за да не ви потекат лигите по монитора още преди да сте прочели всичко. През 2012 италиански майстор-готвачи приготвиха най-голямата пица в света и подобриха рекорда, записан в Гинес, посочва БГНЕС. Новата пица – победител дори си има име – Ottavia. Така майсторите отдават почит на първия римски император Октавиан Август. А какви и колко продукти са използвали? 9,9 тона брашно, 5 тона доматен сос, 4,4 тона моцарела, 1130 л. мая, 125 кг. пармезан, 675 кг. маргарин, 250 кг. сол, 9 400 л. вода, 100 кг. марули и 25 кг. оцет. Пицата тежи 23 250 кг. и са били необходими 48 часа, за да бъде изпечена от петима майстори. Най-голямата пица калцоне е с далече по-скромни параметри – тежи 31,4 кг. и с размери 2,84 м на 55,88 см.

Вече преглъщате ли? Тогава имаме и само още няколко бързи факта! Най-голямата плодова салата тежи само... 8 690 кг. и е направена във Виена. Най-голямата бисквита е с размери 754 кв. метра и е направена от Immaculate Baking Company във Флет рок, Северна Каролина на 17 май 2003 г. Бисквитата тежи 18 тона и е с диаметър 30,7м.

Сега не знаем за вас, но ние отиваме да хапнем нещо, защото вече не издържаме. Всъщност ще се опитаме да си приготвим ето тази бисквитка – тя е почти толкова близо до тази на Immaculate Baking Company. ;-)

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град