новини детски

Начало | новини детски | 3881 деца определят носителите на наградите “Бисерче вълшебно” 2015

3881 деца определят носителите на наградите “Бисерче вълшебно” 2015

Аз детето | 2015-04-22

3881 деца определят носителите на наградите “Бисерче вълшебно” 2015

Точно 3881 деца са дали своя глас за любима книга в единствената у нас награда за най-добра детска книга, чието жури са децата - „Бисерче вълшебно“ 2015. Това е два пъти повече от броя на гласувалите деца във второто издание на наградата през 2014 когато гласувалите бяха 1853. След въвеждането на формите за колективно гласуване от учители и библиотекари са получени над 100 такива форми.

Както и в миналото издание на наградата, и тази година всяко от номинираните заглавия е намерило свой поддръжник. Така надпреварата между номинираните книги в трите категории отново се очертава като изключително оспорвана.

Докато очакват обявяването на отличените заглавия, всички малки и големи читатели могат да разгледат в галерия Credo Bonum рисунките, превърнали се в плакати на кампанията под мотото „Чети и мечтай”. Те са създадени специално за “Бисерче вълшебно” 2015 от 20 млади илюстратори от 10. и 11. клас на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София. Тя ще продължи до 27 април 2015 г.

Каним всички деца да се включат и в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София, където ги очакват много игри и забавления. В края на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, които ще получат специални награди – изненади от основния спонсор на кампанията Da Vinci Learning, електронен четец от „Детски дневник“, подаръци от Ozone.bg, книжарници Orange Center и „Игрите на ГоГо“, комплекти с книги, както и още допълнителни изненади. Всички деца от София, дали своя вот за любима книга, както и посетителите на детския празник, ще могат да се включат и в отделна тематична томбола с награди, осигурени от Bulgaria Mall.

Проектът “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Той се провежда за трета поредна година и за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор на инициативата е фондация “Детски книги” с подкрепата сайта“Аз чета”, Министерство на образованието и науката и партньорството на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Партньори на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015 са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национален център за книгата към НДК, Столична библиотека, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”, Чешки център в София, Държавна агенция за българите в чужбина, фондация „Credo Bonum“, НУИИ „Илия Петров“ – София, сдружение „Писалка и перо“, много библиотеки и читалища от цялата страна, както и книжарници store.bg, „Сиела“, „Приятели“, „Orange center“, „Хермес“, „Фют“, книжен център „Гринуич“, bg-mamma.com, Ozone.bg, „Жар-птица“ – Варна и „Приказка без край“.

Медийни партньори са Детски Дневник, Az-Deteto.bg, TeenProblem.net, Програмата Kids, Книголандия, сп. Bravo, БГКниг@, Radio Family, Данибон, Цитаделата, Книгозавър, Алиса в чизми.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град