За родители

Начало | За родители | 3 неща на които всеки родител трябва да научи детето си

3 неща на които всеки родител трябва да научи детето си

Аз детето | 2019-05-27

3 неща на които всеки родител трябва да научи детето си

„Обиждат и дразнят детето ми в училище. Но се страхувам, че ако се намесвам директно, само ще разваля всичко още повече...“ Със сигурност всеки родител си е помислял нещо подобно при това не само веднъж. Без значение колко искате да защитите детето си от проблеми обаче, има ситуации в които то трябва да се научи да се справя само. Най-добрата помощ, която можете да му окажете е да го научите да се справя с такива трудности, за да се предпазва само в бъдеще. Ние вярваме, че всяко дете задължително трябва да знае тези 3 правила за живота, за да израсне щастлива и уверена личност.

Да може да казва „не“

Проблем: Съученик иска да препише на контролното и вашето дете се съгласява да му помогне. В резултат на това учителят има две идентични работи, а оценката, разбира се е лоша и за двамата, защото никой не може да докаже кой от кого е преписал.

Решение: Обяснете на детето си, че по този начин то се обезценява, защото учи и се подготвя за теста и някой просто използва знанията му. Така че обяснете на детето, че ако понякога отказваш да вършиш услуга на някого не означава, че си лош човек. Всъщност добрият човек понякога отказва, когато вижда, че това ще навреди на самия него или на другия. Понякога да отказваш е далеч по-добре от това да се съгласиш да помогнеш.

Да се защитава без да обижда или да се бие

Проблем: Съучениците се подиграват на вашето дете и то не иска да ходи на училище, защото да е там за него е истинска мъка.

Решение: Много често в такава ситуация родителите не трябва да се намесват директно в конфликта, тъй като това може само да влоши положението на детето в училище. Обяснете на детето, че проблемът не е в него, а в подбудителя, защото като обижда другите, той се опитва да докаже, че е по-добър от всички и че реално има повече проблеми. Обяснете на детето, че най-ефективният начин за решаване на проблема не е нито да отвърне с обида, нито с физически сблъсък. Напротив – то трябва да покаже на нарушителя, че думите му не го нараняват. Ако детето се смее в отговор на обиди и показва с целия си вид, че това са глупости, тогава, без да виждат очакваната реакция, децата ще спрат да го правят. Този подход учи детето как да излезе от ситуацията като победител, без да използва сила.

Оценките не са главното нещо

Проблем: Всеки път, когато детето получи ниска оценка изпада в истерия. То плаче, че не може да се справи по-добре, страхува се да ви каже, защото се притеснява, че ще му се карате или ще го накажете.

Решение: Много родители, в стремежа си да дадат на детето максимално знание и най-доброто образование, всяват в съзнанието на детето страха от лоша оценка. Естествено, академичното представяне е важно, но детето не трябва да се страхува да се върне у дома с лоша оценка, особено ако това не се случва често. Ако виждате, че хлапето ви се старае и високите оценки са много повече от ниските – не викайте и не му се карайте. Покажете на детето си, че любовта ви към него не зависи от академичните постижения. Неуспешно е решило някой тест? Успокойте го и обяснете, че следващия път, когато се подготви по-добре резултатите също ще са по-добри! Подобно отношение към неуспехите ще помогне на детето да не се страхува от трудности в бъдеще.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град