новини детски

Начало | новини детски | 2650 деца участваха в  третото издание на „Стара хартия за нова книга“ в Русе

2650 деца участваха в  третото издание на „Стара хартия за нова книга“ в Русе

Аз детето | 2017-09-18

2650 деца участваха в  третото издание на „Стара хартия за нова книга“ в Русе

Рекорден брой участници се включиха в националната кампания „Стара хартия за нова книга“ в Русе по време на третото поредно издание на екоинициативата в града. На 17 септември на пл. „Свобода“ 2650 деца предадоха 13 тона стара хартия и така спасиха от изсичане 170 дървета. Под надслов „Почисти и прочети“ децата научиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с над 3000 нови книжки по избор. Акцията се проведе с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Отчетените резултати в Русе не само надграждат успеха на инициативата „Стара хартия за нова книга“ от предходните две издания в града, но са най-добрите в кампанията до момента.

Празничният ден беше открит от заместник-кмета по комунални дейности Наталия Кръстева. Тя благодари на всички деца, които заедно с техните родители от ранните часове се редят на дългите опашки, за да предадат старата си хартия. „Важно е да възпитаме у нашите деца традицията да се грижат за природата“, добави още тя.

Организаторите на инициативата – Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на „ЕКОПАК България АД“, и Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ – изразиха своята признателност към всички участници от град Русе, които отново доказват, че умеят да се грижат за природата и обичат книгите и четенето.

Директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова също сподели вълнението си. „Децата на Русе заслужават този празник, защото това са най-четящите деца в България три години подред!“, каза тя.

За настроението на присъстващите се погрижи „Театърът на приказките“ – София с постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. Викторини, посветени на талисмана на кампанията Пърси Джаксън и на екологичната тематика, провериха знанията на децата и техните родители. Малчуганите, отговорили правилно на въпросите, получиха награди от „Егмонт“ и „Албо груп“. В празничната програма участие взеха над 50 деца от детските и тийнейджърски вокални групи и танцови състави от Общинския център за култура и изкуство.

На сцената беше обявен и победителят от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това е 8-годишната Никол Димитрова, която получи като награда комплект от книгите за Пърси Джаксън.

Русе беше третият град домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година след успеха на каузата в Хасково и София. Предстои инициативата да се проведе в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Русе и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“, Книжен център „Гринуич“ и Столична община. Партньори на инициативата са издателствата „Ентусиаст“, „Егмонт“, „Книгомания“, инициативата „Забавното четене“ и „ВН – социален проект на „Еконт“.

Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“и „Албо груп“.

Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град