новини детски

Начало | новини детски | 12-годишен ученик от родопско село получи награда от Google

12-годишен ученик от родопско село получи награда от Google

Аз детето | 2018-06-21

12-годишен ученик от родопско село получи награда от Google

Радостин Чолаков е само на 12 години, но въпреки това вече разбира от компютри толкова много, че някои от нас могат само да си мечтаят да знаят колкото него. Той учи в основното училище „Никола Вапцаров“ в село Барутин и е луд по компютрите. Момчето обаче не играе на компютърни игри и не виси в социалните мрежи. Той програмира! При това като професионалист! Само за няколко години Радостин вече е създал две приложения за платформата Google Assistant. Невръстният програмист е създал мобилната игра за шах RSG Chess и приложението The Funny Jester. Направил го за удоволствие, но от Google забелязали колко талантлив е Радостин и веднага го стимулирали! Той получил фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 долара, които да използва, за да си купи подходящите помощни инструменти за бъдещите си програми.

„Вече използвам ваучерите. Работя върху проект за виртуална машина.“, обяснява Радостин. Захванал се и с разработка на приложение за мобилни телефони, което прави снимки на даден обект и то разпознава кой е той. Първия си компютър той получил преди четири години. Сам се усъвършенствал и разработил приложенията, впечатлили Google. Едното от тях е приложение за забавни факти. „Има списък с много забавни факти и можеш да попиташ за някой, а приложението ти дава един, за да те развесели. Всичко става с говорене, не с писане. Поддържа английски, добавих и версия на руски език. За съжаление, те не поддържат български.“, разказва Радостин Чолаков пред БНТ.

По програмирането момчето се запалило благодарение на леля си и съпруга ѝ. „Видях леля ми и нейния съпруг как работят и ми стана доста интересно. Пишем код, който компютрите разбират и се получават приложения, програми, уебсайтове.“, удивява се Радостин. Въпреки че живее в едно от най-големите села в Родопите, той е единственият, който програмира в Барутин, и няма с кого да контактува и да разменя идеи и мисли. Често се свързва виртуално с групи за споделяне на идеи и алгоритми. Тъй като в тях са предимно възрастни хора, Радостин крие, че е дете. В училището в селото няма и педагог с такива умения. Вместо това самият ученик помага на преподавателите, когато имат проблеми с компютрите. Радостин е търсен в селото за преинсталиране на компютърни програми и софтуери, чистене на вируси и какво ли още не. Тъй като има много хора в чужбина, близките им го търсят да им оправя проблеми със Skype и Viber, за да могат да контактуват безплатно от разстояние. Преди дни решил проблем с компютъра на селската библиотека.

„Наградата не е най-важната. И без награда бих програмирал. Когато ми купиха компютър, леля Елица ми показа някои неща, но тъй като живее в Пловдив, продължих да се уча с четене и гледане на образователни клипове в YouTube. Сам се запознах с почти всички езици за програмиране, които се използват за създаване на програми, контролират поведението на машина, реализират алгоритми точно или във вид на човешка комуникация.“, обяснява шестокласникът. Получената награда обаче го насърчила в заниманията му.

Родителите на Радостин са горди с него. Той е печелил много олимпиади в региона, а в училище е отличник. Те обаче са и леко притеснени за бъдещето на талантливия си син, защото училището в селото е само до седми клас. Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия – програмист. Според 12-годишното момче не е нужно да напуска България, за да се реализира, защото дори в Барутин му трябва само един компютър.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град