новини детски

Начало | новини детски | 11-годишно дете създава зашеметяващи картинки пълни с живот

11-годишно дете създава зашеметяващи картинки пълни с живот

Аз детето | 2014-05-21

11-годишно дете създава зашеметяващи картинки пълни с живот

Многократно сте доказали в нашите конкурси, че таланта на децата е безкраен и невероятен. Още едно доказателство за това е 11-годишният Душан Кролика. Той е гордостта на родината си Сърбия и я прославя в целия свят с невероятния си талант. Всички по света го познават, като Душан – детето чудо, рисуващо умопомрачителни рисунки на диви животни и растения. Сега може би ще си кажете, че какво толкова чудно и талантливо има тук. Е, всичко се състои в това, че Душан рисува флората и фауната с такова ниво на майсторство, което дори някои от най-известните художници в света още не са достигнали, а пък какво остава за повечето деца на неговата възраст. Момчето, което в момента е в 5-ти клас и учи в училище "Лаза Костич" в Белград, показва бъдещия си талант още на две годинки, когато рисува първата си картина – папагал в джунглата. Днес вече Душан има зад гърба си три самостоятелни изложби, като първите две е направил още на 7-годишна възраст. Рисунките на Душан обикновено не са цветни, нарисувани са само с писалка или молив, което обаче изобщо не ги прави скучни, а напротив. Душан рисува с такива точни и малки детайли всичко, че имаш чувството, че динозавърът, аха и ще отвори голямата си уста пълна с остри зъби срещу теб. Любимите животни, които талантливото момче обича най-много да рисува са праисторическите. Но много се старае, когато рисува и птици и насекоми. Любими са му и рицарите.

Всичките рисунки на младия талант са толкова невероятни, защото момчето има изключителни познания за света на животните. Той познава всички геоложки епохи, и кои животни са бродели по земята по време на тези периоди. Той знае всички 65 представители на вида торбести и без усилие може да рецитира имената им. И когато родителите му купили най-изчерпателна енциклопедия на животните, му отнело по-малко от три седмици, за да я научи дума по дума. Самият Душан казва за себе си и за таланта си: "Не мисля, че съм толкова талантлив, колкото ме изкарват. Да, рисувам хубаво, но това е всичко. Смятам, че всяко дете, което се интересува толкова много от животните, като мен би могло да нарисува същите рисунки. Аз всъщност обичам животните и искам да стана зоолог, да ги изследвам, да открия нови видове и да напиша книга за тях. А рисуването – то ми е просто хоби!".

На неговата възраст, той все още ще има много възможности да промени  мнението си, да спре да се интересува от животните и да иска да стане полицай например, но да се надяваме, че това няма да стане и той ще съхрани този талант до края на живота си. Сега нека видим едни от най-красивите му и спиращи дъха рисунки.

Снимки: odditycentral.com
 



Коментари
4 коментара

Диляна , ,

Публикувано на 21.05.2014

Браво на момчето! :) :)

не казвам , ,

Публикувано на 04.06.2014

и аз съм на 11 години но рисувам много по грозно

Яна Филипова, 20 г.,

Публикувано на 31.12.2022

Аз пък съм на 9 и мога да рисувам портрети на хора

Ива Чолакова, 9 год г.,

Публикувано на 28.04.2023

Аз рисувам много хубаво!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град