важните неща

Начало | важните неща | 100 години от рождението на Роалд Дал: 100 години вълшебни истории, провокиращи въображението

100 години от рождението на Роалд Дал: 100 години вълшебни истории, провокиращи въображението

Аз детето | 2016-08-17

100 години от рождението на Роалд Дал: 100 години вълшебни истории, провокиращи въображението

Знаете ли, че 2016 година е всъщност доста специална година? Всички малки и големи мечтатели, всички малки бъдещи писатели и всички приятели на книгите тази година са безкрайно развълнувани и някак по-весели и щастливи. Поводът е много важен и дори тържествен... Нека преди да ви кажем обаче за какво става въпрос, да ви върнем малко назад във времето, да кажем преди 100 години. Датата е 13-ти септември, а годината 1916. В Северен Уелс се ражда малко момче, което през годините не си пада чак толкова по ученето в училище и което бива тормозено от учителите си и все пак то обича да чете книги, ама много обича да чете книги. Любимите писатели на момчето били Ръдиард Киплинг и Хенри Райдър Хагард. Въпреки че обожавал да чете, той дълги години смятал, че не може да пише, защото се представял зле в клас и дотогава никога не би могъл да си представи, че един ден, родители и деца ще имат предвид него, когато казват, че е любимият им писател. При това още 100 години след неговата поява на бял свят.

Някои от вас може би вече се досещат за кого точно говорим и защо 2016 година е толкова специална. Близо 100 години след рождението му, историите на знаменития и незабравим Роалд Дал, продължават да вдъхновяват деца и възрастни по целия свят. Живият му език, интересните истории, както и паметните му герои, са станали истинско вдъхновение за много бъдещи творци. Книгите на незабравимия писател са адаптирани в множество мюзикъли, филми, пиеси, телевизионни предавания, опери и дори произведения на изобразителното изкуство. Убедени сме, че ако г-н Дал можеше да види всичко това сега, не би повярвал на очите си. А на нас това доказва нещо много важно, че не трябва да спираме да вярваме в мечтите си и в себе си!

Роалд Дал е един изключителен писател, който никога няма да бъде забравен и сме сигурни, че историите му ще живеят още много дълго. Знаете ли, че дори вие самите можете да помогнете за това и то по много лесен начин – просто четете книгите му и им се наслаждавайте, така живеят истинските писатели! Освен това, какъв по-добър повод да се запознаете с творчеството на писателя или просто да си припомните историите му от неговата 100-годишнина. Предлагаме ви три от най-любимите ни книги, с които ние смятаме да започнем празненствата, а защо не и вие:

1. „Джеймс и гигантската праскова“

Издадена за първи път през 1961 година, книгата е посрещната с голямо вълнение и радост и има моментален успех. Историята разказва за сираче, което преживява вълшебно приключение и то не в голям замък или тайнствена гора, а в една гигантска магическа праскова, в която тръгва на най-прекрасното и необикновено пътешествие, което можете да си представите.

От публикуването си досега историята за Джеймс е продадена в повече от 12 милиона копия по целия свят и е преведена на 34 езика!

2. „Фантастичният г-н Фокс“

Публикувана през 1970 година, това е една от класическите истории на Роалд Дал. Разказва се за хитра, умна и изобретателна лисица на име г-н Фокс, която успява да заблуди фермерите и да открадне много храна, но когато те разбират... Е, прочетете и ще разберете...

3. „Матилда“

Няма как да не включим тук „Матилда“. Тя е последната книга на писателя и е публикувана през 1988 година, като от тогава до сега е истински хит. В книгата се разказва за малко момиче с необикновени способности и разбира се за любовта към книгите, които могат да ти помогнат да постигнеш всичко. Тормозена от родителите си, Матилда често намира утеха именно в книгите и още преди да тръгне в първи клас, вече е прочела всичките от местната библиотека. Освен това тя е единствената, която може да се противопостави на мис Трънчбъл – зловещата директорка на училището.

Тези, както и още много интересни книги на Роалд Дал, които дори не успяхме да споменем, можете разбира се да намерите във всяка книжарница и библиотека благодарение на издателство „Ентусиаст“. Също благодарение на тях можете да се включите в празненството в деня на Роалд Дал, като се сдобиете и с готиния комплект „100 години Роалд Дал“, в който има цял куп идеи и те ще ви помогнат да организирате бляскаво парти – все едно дали празнувате в книжарницата, в училище, в библиотеката или във всекидневната. Освен това на 13-ти септември ще можете да се включите и в най-голямото и най-страхотно виртуално парти на живо в чест на Роалд Дал до момента! от издателство „Пъфин“! Преживяването ще бъде ВЪЛШЕБНОДРЯМНО! Така че пригответе се за купон – Роалд Дал и издателство „Ентусиаст“ тепърва има с какво да ни изненадат!

Вижте още:
Кой известен герой на Роалд Дал си ти? – забавен тест за книжни маниаци и не само
Забележителният Роалд Дал – истинският герой сред писателите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град